maandag 15 juli 2013

KunsthuisKEK exposeert in ElburgOp 12 juli startte de Culturele Stichting Elburg met een nieuwe expositie in het Gemeentekantoor. Te gast is ditmaal KunsthuisKEK uit Epe, met gevarieerd werk van onmiskenbaar professioneel niveau.door Margaretha Coornstra

ELBURG - KEK staat voor Kollektief Eper Kunstenaars, opgericht in 1984. Voor de opening van deze groepsexpositie tekent Jonaske de Ruiter uit Harderwijk. Zij is zelf beeldend kunstenaar en onderhoudt al jaren een warme band met ‘de KEK’ers’, zoals ze het Eper kunstenaarsplatform amicaal aanduidt.
‘De verte is nabijer dan ooit’ luidt het motto van haar cultuurfilosofische overdenking, geïnspireerd op een dichtregel van Gerrit Kouwenaar. Kunstenaars zijn altijd onderweg, betoogt Jonaske de Ruiter; ‘stilstand is voor hen ondenkbaar’. Ze refereert hierbij aan het wereldwijde web, waarlangs je binnen luttele seconden op het andere halfrond zit. Maar ook aan de nieuwe media, waarvan veel kunstenaars grif gebruik maken om virtuele kunst scheppen; kunst die niet fysiek aanwezig, onaanraakbaar is, maar toch met de juiste app van nabij te bezichtigen. Een recent voorbeeld is het virtuele kunstwerk in het weiland achter de Grote Kerk in Elburg, tijdens het Vestingval 2013.

KEK-voorzitter Nelleke Ponsteen en Jonaske de Ruiter
bij werk van Monica Ligteringen

Deze KEK-expositie behelst wel alleen tastbare kunstwerken, zij het in veel technieken en materialen. Van acrylverf en krantenpapier op doek tot aan hout, marmer, betongaas en papier maché. Ook sfeer en onderwerpkeuzes lopen sterk uiteen. Zo gaf Marijke Abels haar eigentijdse, goudkleurige, driedimensionale interpretatie van Da Vinci’s beroemde schilderij ‘De dame met de hermelijn’. Marijke Boverhof en Roeli Rumscheidt tonen krachtige landschappen tegenover de dromerige vrouwenportretten van Koos van der Meer. Willemien van Gurp trekt de aandacht met haar gedegen en toch feeërieke werk: engelen en vogels in subtiele pasteltinten, of juist in een schemering van Pruisisch blauw. Beeldhouwster Lammy Alons bedient zich van sierlijke lijnen en vormen in zowel steensoorten als hout, waarbij ze eigenschappen van het materiaal optimaal benut. Een mooi voorbeeld zijn de boomschors-kronen van haar ‘Koningspaar’, dat hoog boven de bezoekers in de ruimte troont. Sprookjesachtig is ook het nieuwe werk van Nelleke Ponsteen, dat tegelijk spontaan en ongekunsteld overkomt.
Nelleke Ponsteen bij recent werk
Alles tezamen een professioneel ogende expositie, waarvan de werken met zorg zijn uitgestald. ‘Alleen, waarom schilderen ze die muren niet gewoon wit…?’ verzucht één mevrouw, om zich heen kijkend in de Koepelzaal. En ja, inderdaad maken het schoon metselwerk en de schrootjes binnen het Gemeentekantoor een wat gedateerde indruk. Maar gelukkig: kleur en kwaliteit van de getoonde kunstwerken voeren moeiteloos de boventoon.


Expositie KunsthuisKEK (Epe): 12 juli  t/m 29 augustus 2013 in het Gemeentekantoor Elburg. Te bezichtigen op werkdagen van 8.00 -17.00 uur; op vrijdag tot 12.30 uur.
Meer informatie: tel. 0525-688688 (Gemeentekantoor Elburg)
06-15470739 (Culturele Stichting Elburg)

© Margaretha Coornstra i.o.v. Dé Weekkrant, 16-07-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten