zondag 30 maart 2008

Maartse katers, krolse poezen

De band tussen kat en mens bestaat ruim 2300 jaar. In het oude Egypte golden katten als heilig. Als de huiskat stierf, balsemde men het lijkje en begroef het als mummie. Ook de Arabische cultuur kent beroemde kattenvrienden. Naar verluidt was de profeet Mohammed zó dol op zijn poes Muezza dat hij haar enorm verwende.

Helaas: voor middeleeuwse Europeanen was een kat even fout als een vermeende heks. Katten werden zelfs massaal vervolgd en levend op de brandstapel gesmeten. Was de kat niet zo taai en vruchtbaar geweest, dan hadden die acties haar uitgeroeid. Maar nu heeft die vruchtbaarheid weer nadelen...




Het is weer maart! Zelfbewuste katers besproeien heg en tuinpoort. Bij het vallen der schemering heffen ze hun schallende serenades aan. Binnenshuis kronkelen krolse poezen jubelend over het laminaat. Eén ogenbik van onbedachtzaamheid en negen weken later hoor je een zacht ‘mieuw..!’ in de kast. Om vervolgens weg te smelten bij de aanblik van vijf mini-poesjes, blindelings rondtastend met piepkleine frambozenpootjes. Nog negen weken later is moederpoes praktisch burnout, hangt haar kroost schaterend in de gordijnen en prijkt een fraai opgemaakt briefje-met-foto bij de supermarkt.


“Kittens worden vaak gratis aangeboden. Maar een castratie kost al gauw zo’n tientallen euro’s,” zegt dierenarts Aleid de Boer van het DierGezondheidsCentrum ‘Boven-Veluwe’. “En dan zie je mensen schrikken van het contrast. Bij een dure raskat voelt het als een passende investering, maar voor een gratis kat ga je niet makkelijk zoveel geld betalen. En toch: er zijn al zóveel katten, dat castratie eigenlijk tot de basismaatregelen behoort.”

Castratie, legt ze uit, is de wetenschappelijke term voor het ‘onschadelijk maken’ van zowel poezen als katers. De gangbare aanduiding voor de ingreep bij poezen is sterilisatie. Wat een dierenarts doet is echter niet de zaad- of eileiders afbinden (zoals bij mensen gebruikelijk is), maar de hormoonproducerende organen weghalen. “Bij katers de balletjes, bij poezen de eierstokjes. Dat heet officieel castratie.”

De ‘poezenpil’ is alleen geschikt als tijdelijke oplossing, vanwege de verhoogde kans op tumoren en ontstekingen. En euthanasie als geboortenregeling is voor het DierGezondheidsCentrum geen optie. Aleid: “Je hebt helaas mensen die de kittens direct vanuit het nestje doden. Verzuipen, tegen de muur gooien... We krijgen ook weleens aanvragen om ze te laten inslapen. Maar daar werken wij niet aan mee.”

Regelmatig levert de Dierenambulance dakloze katten aan. “Blijkt het een totaal verwilderde kat, dan kiezen we ervoor om die ‘onschadelijk te maken’ en terug te zetten. Een zwerfkat die lief en tam genoeg is, gaat naar het asiel.”

Zelf trof Aleid onlangs een drietal halfverwilderde kittens in de bosjes nabij haar huis. “Die heb ik gelukkig alledrie kunnen plaatsen. Nu moet ik de moeder nog zien te vangen...”

(i.o.v. Wegener Media, 2008)
Foto Ludmilla Coornstra