woensdag 17 augustus 2011

WellBeing Foundation wil wellness op maat

Wie zich eens helemaal wil ontspannen en laten verwennen, denkt al gauw aan een welnesscentrum: sauna, floating, een massage... Toch deinzen sommige mensen terug bij die gedachte. Bijvoorbeeld doordat ze zich niet graag ‘blootgeven’, vanwege een stoma, een amputatie of onzichtbare problemen zoals een misbruikverleden. Maar soms ook doordat ze zó uitgeput zijn, dat de aanwezigheid van anderen simpelweg te veel wordt. Voor deze groepen ontwikkelde counsellor en masseur Astrid Kesler het concept van wellness-op-maat, ondergebracht in de stichting WellBeing Foundation (WBF).


door Margaretha Coornstra

“Jeetje, wat heb jíj daar nou..?” Niet iedereen zegt het hardop. Een enkeling denkt het zelfs niet eens. Maar natuurlijk vragen de meesten het zich wel af. Psoriasis, littekens van heftige brandwonden, spastische bewegingen: mensen kijken er onwillekeurig naar. En het is niet iedereen gegeven om die starende blikken gelijkmoedig te doorstaan.

Astrid Kesler (46) zag het licht in haar eigen massagepraktijk op de Noord-Veluwe.  Het besef dat wellness vaak onbereikbaar is voor groepen die juist wel wat verwennerij kunnen gebruiken, dankt ze aan gesprekken met klanten: “Door massage maak je mensen als het ware ‘open’. Dan komen de verhalen vanzelf.”

En die bleken triest. Een reumapatiënte had met haar vriendinnen een meidendagje op een beauty farm georganiseerd, maar zat urenlang alleen doordat zij de grote afstanden niet kon belopen. Een vrouw van wie een borst was geamputeerd, meed sindsdien de sauna. Een getraumatiseerde vrouw die na een massage in tranen uitbarstte, moest snikkend wijken voor de volgende klant. Want binnen reguliere wellness resorts ontbreekt veelal de tijd om af te stemmen op individuele situaties. Terwijl je juist in de sauna of op de massagetafel dubbel kwetsbaar bent.

Ruim een jaar is Astrid Kesler nu hartstochtelijk aan het lobbyen en fondsenwerven om haar droom te realiseren: betaalbare sauna- en wellnesscentra “voor mensen die in het leven gekwetst zijn door ziekte, pijn, geestelijk of lichamelijk letsel en voor wie de drempel naar een openbare spa te hoog is,” zoals het in de statuten van de WellBeing Foundation (WBF) heet. Met dit particuliere initiatief wil ze tien ‘Thermen WellBeing’ door heel Nederland realiseren. Trefwoorden: kleinschaligheid, privésfeer en specialisatie. Collega’s die interesse hebben, kunnen een ondernemingsplan indienen. Bij goedkeuring levert de WBF de faciliteiten, die eigendom van de stichting blijven.  

De aard van die faciliteiten bepaal je als ondernemer zelf, licht Astrid toe. Zelf kiest ze voor een sauna-accomodatie, die straks Thermen WellBeing Veluwe gaat heten. “Ik wil geen zwembad of yacuzzi erbij, want dat is me qua hygiëne te bewerkelijk. Maar misschien wil iemand die meervoudig gehandicapte kinderen als doelgroep heeft, juist wél graag een verwarmd zwembad met een tillift. Het voornaamste is dat je de kernfilosofie onderschrijft: kleinschalig maatwerk, privacy.”

Hoe cruciaal gedegen vakkennis en ervaring met een specifieke doelgroep zijn, illustreert ze met een paar voorbeelden: “Zolang jij de illusie hebt dat mensen uit een omgeving van 90 graden onmiddellijk het ijskoude dompelbad in moeten – tja, dan is jouw sauna uiteraard gevaarlijk voor hartpatiënten. Dus dat moet je anders oplossen. Nog zoiets: met psoriasis mag je niet scrubben. Daarom ben ik nu op zoek naar een preparaat op oliebasis, met hetzelfde effect. Het is ook een kwestie van creativiteit.”

Haar eigen Thermen WellBeing Veluwe richt zich op vrouwen. ‘In de statuten gaat het over ‘mensen’. En ik kies voor vrouwen omdat daar al jaren mijn passie ligt. Naar mijn overtuiging hebben vrouwen een fragieler zelfbeeld dan mannen. Denk maar eens aan een wat zwaardere vrouw: die weet zich wellicht perfect te kleden en neemt naar buiten toe een zelfverzekerde houding aan. Maar trekt ze die kleren uit, dan voelt ze zich weerloos.”

Tijdens dit eerste WBF-jaar heeft Astrid ontdekt hoe omvangrijk en heterogeen de doelgroep is. Sommige aanvragen raakten haar diep. “Er kwam een beleefd, bijna schuchter mailtje van de Landelijke Stichting Zelfbeschadiging. Of zij eigenlijk wel in aanmerking kwamen..? Want ja, ze hadden weliswaar littekens, maar je kon ook redeneren dat ze die aan zichzelf te wijten hadden. Zó schrijnend! Ik mailde iets terug als: natuurlijk horen jullie erbij, ik neem toch aan dat niemand voor de lol in zichzelf gaat zitten snijden? Daar zit toch een complex verhaal achter?”

Overigens vallen therapie en lotgenotencontact niet onder de doelstellingen van de WBF, voegt Astrid er uitdrukkelijk aan toe. “Maar wanneer jij hier in de sauna met een paar stoma-meiden of reuma-dames ervaringen wilt delen, zeg ik: kind, wees welkom en leef je uit! Alleen ligt het initiatief dan bij jullie. Het principe van de WellBeing Foundation is dat klanten zelf bepalen hoe ze hun bezoek invullen.”


De WellBeing Foundation is opgericht in juli 2010. Doelstelling: betaalbare sauna- en wellnessarrangementen, voor mensen die om gezondheidsredenen de stap naar reguliere wellness (nog) te groot vinden. Momenteel zit de WBF in het stadium van fondsenwerving en acties. Enkele sponsoren hebben hun steun al toegezegd, zowel financieel als in natura. Een Comité van Aanbeveling bestaat uit o.a. relatiecoach Mariska Hulscher, actrice Isa Hoes en Ankh Hermes-uitgever Pieter de Boer. Naar alle waarschijnlijkheid zal de eerste vestiging (‘Thermen WellBeing Veluwe’ in Oldebroek) begin 2012 worden geopend. De WBF streeft echter naar tien centra, verspreid door heel Nederland.

Contact met je lichaam
Vrijheid is een kernbegrip voor psychologe Barbara van Veen. In haar praktijk te Wassenaar begeleidt ze ondermeer mensen die grote moeite hebben met hun eigen lichaam. Door fysieke problematiek, of door geestelijke blokkades. 
"Het begint met een individuele bewustwording dat ‘iets’ blijkbaar van de gangbare normen afwijkt. En geleidelijk verbinden mensen hun identiteit aan dat ene aspect van zichzelf. Ze zien alleen nog een deel in plaats van het geheel."
Barbara van Veen helpt hen om zichzelf als een evenwichtig geheel hervinden. “Maar daarvoor is eerst een veilige, harmonische omgeving nodig, waarin je je kunt ontspannen en in balans komen. Het gaat erom dat je contact maakt met je eigen lichaam, op een prettige manier. De primaire reactie is namelijk om dat lichaam te ontvluchten, omdat het herinnert aan pijn of angst.” Ontspanning is daarbij een voorwaarde: “Pas dan kan de energie vrij stromen en word je ontvankelijk voor nieuwe ervaringen.”
Belangrijk is wel dat mensen vervolgens hun eigen harmonische omgeving gaan creëren, benadrukt Barbara. “Of beter gezegd: een leefstijl waarin je zelf de leiding neemt over je lichaam en geest. En uiteindelijk zul je je vrij voelen om liefde voor jezelf te ervaren.”


 © Margaretha Coornstra, i.o.v. Wegener Dagbladen, juli 2011