donderdag 18 februari 2016

De Speciaalzaak: 't Knopenwinkeltje, Zwolle

WIE
Firos en Fariël Amir
WAT
’t Knopenwinkeltje, modefournituren
WAAR
Spoelstraat 29, Zwolle
WEBSITE
www.knopenwinkeltje.nl



door Margaretha Coornstra

Het Knopenwinkeltje is al 80 jaar een begrip in Zwolle en omstreken. Ik kwam er vroeger al met mijn moeder, die graag zelf kleren maakte. Toen zat het winkeltje nog aan de overkant van de Spoelstraat, niet het huidige hoekpand. Firos Amir knikt instemmend als ik dit vertel. "Ik kwam daar vroeger zelf ook met mijn zus, die veel kleding zelf naaide. Ik was toen misschien 17 jaar.” Glimachend: “Het was daar echt heel krap, alle hoeken en gaten van de ruimte waren benut!"

Hun eigen koffieruimte achter de winkel is trouwens ook klein en spartaans ingericht. Een keukenstoel, een tafel, twee houten krukjes. Op de gaskachel staan twee smetteloos witte porseleinen bakjes water met citroenschillen. “Voor de geur,” licht Firos Amir toe. “Dit is een oud pand en met al dat textiel wil het hier nog weleens muf gaan ruiken.”

Sinds 2001 zwaait het echtpaar Amir hier de scepter, als de zesde eigenaar van de winkel. De klantenkring bestaat nu voornamelijk uit veertigplussers, vertellen ze. Firos Amir: "We merken dat de latere generatie niet meer met handwerken is opgegroeid, maar met computers. Als jongeren hier iets kopen, vraag ik meestal: “Weet je hoe je het moet gebruiken?” Want vaak hebben ze toch een beetje uitleg nodig. Dat bedoel ik niet negatief, hoor! Maar zij hebben bijvoorbeeld nooit geleerd hoe je een knoop aan een mantel moet zetten.”
O ja, was het niet zo dat je dan wat ruimte moet laten tussen de knoop en de stof…? "Precies, de knoop op een steeltje draaien!" lacht Fariël Amir. Haar man: “Ik geef dan altijd het advies om een tandenstoker of een wattenstaafje tussen de knoop en de stof te doen.”

Wat verkopen ze nu het meest? Naast knopen blijken dat toch vooral ritsen, garens en herstelmaterialen, maar ook veel ‘kantjes en bandjes’ zoals de Amirs die categorie aanduiden. Verder hebben ze applicaties, kraaltjes en borduurmaterialen in hun assortiment.
Bij inkoop is ouderwetse kwaliteit het criterium. Firos Amir: “Ik wil geen klachten krijgen, zo van: ‘Na één wasbeurt was er al niks meer van over!’" Verder geeft hij de voorkeur aan spullen in waarmee de klant al vertrouwd is. “Ik ga niet echt op zoek naar nieuwigheden.”


Naast de verkoop van fournituren doet het echtpaar Amir mondjesmaat aan herstelwerk. “Soms komen mensen hier met een oud en kapot kledingstuk dat voor hen emotionele waarde heeft. Dat repareren we dan.” En sinds de crisis krijgen ze regelmatig bezoekers die merkkleding in de kringloopwinkel hebben gescoord. “Die komen dan hier een mooie knoop uitzoeken, of ze leuken zo'n kledingstuk op met kantjes en bandjes,” legt Amir uit. “En dat met zo’n logo van dat kledingmerk erbij… Dan hebben ze voor weinig geld toch iets bijzonders!"


Stentor, rubriek De Speciaalzaak, 12-02-2016