vrijdag 19 juni 2015

Retro design in Apeldoorn

WAT RePop / The Basement Record Store (vintage meubilair en lp’s) 
WIE
Hanneke Schröder & Janbart Zomer
WAAR
Hoofdstraat 32, Apeldoorn
WEBSITE


RePop legt zich toe op zowel retro- als hedendaagse design meubels. 
Bovendien vind je er de enige platenzaak in heel Apeldoorn...


door Margaretha Coornstra

De klassieke Serpent Lamp, in 1965 ontworpen door Elio Martinelli. Een originele, glassfiber stoel van Eames. Fauteuiltjes volgens het karakteristieke Deens design uit de jaren vijftig… In eerste instantie voelt rondkijken bij RePop Apeldoorn als een a trip down Memory Lane. Maar het sobere pand herbergt ook tweedehands eigentijds design, dat nog steeds wordt geproduceerd: Leolux, Artifort, Gispen, Jan des Bouvrie.

Cultuurbarbaar die ik ben, zijg ik meteen achteloos neer op een sneeuwwitte splitback sofa van Per Weiss. “Eh… vind je ’t goed dat we dáár gaan zitten?” wijst eigenaar Hanneke Schröder naar een beige leren DeSede-bank uit 1970. “Want deze is voor de verkoop…” Ja, natuurlijk. Toch worden sommige mensen boos als ze zoiets vraagt: “Dan probeer ik uit te leggen dat ik tweedehands spullen nu eenmaal niet kan verzekeren. En op dat witte PU-leer zie je al gauw sporen van spijkerbroeken en zo.”
Ik verbaas me er in kringloopwinkels al over hoe veel ouders die toelaten dat kinderen de ruimte als een speeltuin gebruiken. Hanneke Schröder: “Nou, mensen die hier binnenlopen met het idee dat we een kringloopwinkel zijn, schrikken zich een breuk! En ja, een tweedehands stoel van 1300 euro líjkt natuurlijk duur. Alleen liefhebbers weten dat die nieuw wel vierduizend euro kost. Zo krijg ik Amerikanen en Fransen die snel en gericht rondkijken, om dingen in te kopen die ze daarna zelf voor veel meer geld van de hand doen. Mensen uit de Randstad zien we hier ook veel. Want ja, Apeldoorn is toch anders dan Amsterdam of Den Haag, en daarom pas ik mijn prijzen een beetje aan. Dus ik ben al relatief goedkoop.”

Zoals veel vintage-winkels begon RePop als een hobby. Schröder, van huis uit communicatieadviseur met een opleiding binnenhuisarchitectuur, struinde kringloopwinkels en rommelmarkten af. “Op een zeker moment had ik mijn huis zo vol spullen staan, dat ik dacht: ik moest maar eens wat gaan verkopen… Vervolgens huurde ik in 2012 een opslag. En de logische derde stap kwam in 2013: een eigen winkel.”

RePop beperkt zich niet tot meubilair. Sinds 2014 is er ook ‘vintage-muziek’ tot het pand doorgedrongen: de Basement Record Store, gerund door zoon en zakenpartner Janbart Zomer. Het accent ligt op muziek uit de jaren zestig tot en met tachtig. “We focussen voornamelijk op lp’s,” zegt Zomer. “Momenteel zijn we zelfs de enige platenzaak in Apeldoorn. Terwijl nota bene de allereerste Plato in Apeldoorn was gevestigd, dat is nog het trieste.”
De combinatie van meubels en platen werkt prima, constateert Schröder. “Soms komen mensen voor de platen en zeggen: hé, wat een mooie stoel! Of ze zoeken meubels en gaan met een lp naar huis. Tegenwoordig zie we steeds meer jonge mensen, die echte klassiekers als Hotel California op vinyl willen hebben.” Haar zoon begrijpt dat wel: “Je hebt dan ook iets tastbaars in handen. Dat gevoel krijg je niet bij een nummer op Spotify of Youtube.” Hanneke Schröder pakt ‘Experience’ van Jimi Hendrix uit de platenbakken, met het beroemde design in hindoestijl: ‘Want kijk nou eens naar zo’n hoes! Dat is toch iets práchtigs…?’

(i.o.v. Wegener/De Persgroep, 19 juni 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten