zondag 1 juni 2014

Warmbloedig spel van Trio BrancusiGeorge Enescu

KLASSIEKE MUZIEK

New Masters On Tour:
Trio Brancusi.
Odeon Zwolle,
19 november 2013
4 sterren
door Margaretha Coornstra


Vanaf het balkon in de bonbonnière ontwaar je in het halfduister nog aardig wat rood pluche van onbezette stoelen. Terwijl dit programma toch een breed publiek moet aanspreken: een pianotrio met laatromantisch repertoire, wie wil dat nou níet? En al klinkt de naam George Enescu niet voor iedereen even dichtbij huis, zijn Trio in g (1898) is alleszins toegankelijk. Het weelderig Allegro Molto Vivace bevat voor de pianist bijna hoogdravend passagewerk, waaraan je nog nèt hoort dat hier een 16-jarige componist aan het woord is. Voeg daarbij de metalen galm van deze Steinway en je beseft dat deze drie dames wel voortreffelijk op elkaar ingespeeld moeten zijn om de volumebalans intact te houden. Het Andante boeit vooral door de fascinerende rolverdeling voor piano, viool en cello. 

Net als Enescu zelf zijn pianiste Mara Dobrescu en celliste Laura Buruiana van Roemeense afkomst; violiste Saténik Khourdoïan komt uit Frankrijk. Dobrescu blijkt een betrokken en extravert musicienne, die zich haar verantwoordelijkheid als bindende factor terdege bewust is. Enerzijds zie je de affectschommelingen binnen de muziek steeds weerspiegeld in haar gezicht en lichaamstaal, anderzijds houdt ze beide collega’s zorgzaam in het oog.
Rachmaninov’s Trio Élégiaque nr. 1 wordt warmbloedig voorgedragen, de emotie spat eraf. Toch blijft de totaalklank evenwichtig, ondanks alle bergen en dalen van de dynamiek. In Brahms’ Trio in B opus 8 heeft het Allegro con Brio nog iets onrustigs. Maar het lekker bros gespeelde Scherzo en innige Adagio zijn toonbeelden van overzicht en transparantie. Ook de verfijnde, welhaast poreus aandoende timbres van beide strijkers komen hier optimaal tot klinken. En ja, waarlijk beeldschoon is de toegift waarmee Trio Brancusi de avond besluit: Enescu’s Sérénade Lointaine (1903), een intiem en fijntjes gespeeld kleinood, waarin de Roemeense couleur locale lieflijk oplicht. Klasse.

© Margaretha Coornstra, i.o.v. de Stentor, 21-11-2013
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten