vrijdag 19 augustus 2016

Een rozenboog vol kringlooplapjes


Wekelijks vraagt de Stentor een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag: harpiste Regina Ederveen uit ’t Loo (bij Oldebroek), tevens auteur van een aantal boeken over de geschiedenis van de harp.

Door Margaretha Coornstra

Wat een beeldige vintage theepot!

,,Van de kringloop. Kostte volgens mij 3, 50 euro. Maar ik vind ’m erg leuk. Ik hou wel van een beetje romantisch.”

Ga je regelmatig kringloopwinkelen?

,,Wel vaker dan de gemiddelde persoon, denk ik. Als je een beetje creatief bent, kun je van alles vinden waarmee je voor weinig geld iets totaal nieuws maakt. Ik werk nu aan bloemdecoraties voor een bruiloft. Bij de kringloop vond ik gisteren een lap vitrage die ik daarvoor prima kan gebruiken.”

Wat levert dat op, die bloemdecoraties?

,,Niks. Ik doe dit samen met een kennis, voor het huwelijk van twee Rwandese mensen die elkaar in Nederland hebben leren kennen. We hadden zin om eens feestelijk uit te pakken, met allemaal zelfgemaakte rozen van restlapjes. Ik heb op e-Bay al een rozenboog besteld.”

Ben je over het algemeen zuinig? Met gas en licht bijvoorbeeld?

,,Niet extreem. Net als de meeste mensen gebruik ik spaarlampen en zo. En mijn vorige auto, een Opel Astra, heb ik echt helemaal afgereden. Er stond bijna 500.000 kilometer op de teller.”

Waar geef je het meeste geld aan uit?

,,Aan mijn harpen, bijvoorbeeld deze Lyon & Healy uit 1911. Het bedrag? Nou, laten we zeggen dat je daarvoor best een aardig klein autootje kunt kopen. Zo’n Kia of zo.”

Stel, je moet zuiniger gaan leven. Wat schrap je het eerst?

,,Ik zou eerst minder vaak uit eten gaan. En daarna vallen waarschijnlijk de vakantiereizen af.”

Wat kost bij jou een harples?

,,Ik reken 40 euro per uur exclusief BTW.”

Is harpspelen duur?

,,Wel duurder dan blokfluit, zeker als je pas begint. Een beetje harp kost al gauw 1000 euro.”

Maar een piano is toch niet goedkoper?

,,Zeker niet. En je kunt ook een harp huren, met eventueel een huurkoopregeling. Zo kun je eerst rustig kijken of harpspelen inderdaad iets voor jou is. Het blijft een prijzige hobby, maar ja: wat kost het lidmaatschap van een hockey- of ruiterclub, met hockeysticks en outfits en al? Daar hoor je mensen dan weer niet over.”

Hoe vind jij dat Nederland financieel met muziek omgaat?

,,Die bezuinigingen, hè? Veel musici zien zich zo ongeveer gedwongen om zzp’er te worden. Ik stel ook vast dat zowel in Zwolle als Harderwijk de muziekscholen verdwenen zijn. Dat zijn toch middelgrote provinciesteden. Aan de andere kant: soms ben je met privéles juist voordeliger uit. Ik ken een muziekschool waar ze met strippenkaarten werken. Laatst heb ik uitgerekend dat je daarvoor per uur uiteindelijk meer betaalt dan voor privéles. Dus het is een mythe dat lessen via de muziekschool altijd goedkoper zijn.”

(de Stentor, 19 maart 2016)

1 opmerking:

  1. Een kia is zeker een leuke auto en niet te groot. Ik heb er afgelopen maand ook een gekocht en ik ben er zo super blij mee! Hij is ook erg zuinig dus als je wilt bezuinigen op een auto is een kia zeker de aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen