vrijdag 5 augustus 2016

Dertig jaar 'Vrienden van Museum Elburg'


Jan van Vuuren: Elburg (aquarel, collectie Museum Elburg)

Door Margaretha Coornstra

ELBURG - Op 6 juni was het feest in Museum Elburg. De restauratie en herinrichting werden uitbundig gevierd. Bij die gelegenheid kreeg het Museum een fraaie aquarel aangeboden van kunstenaar Jan van Vuuren (1871-1941). Een attentie van de Vereniging Vrienden van het Museum Elburg, die dit jaar haar dertigjarig bestaan viert. Maar wat doen deze ‘Vrienden’ eigenlijk zoal?

"We ondersteunen het museum, en dan niet alleen financieel maar ook metterdaad,” vertelt secretaris Els van Andel. “Sommige mensen helpen bijvoorbeeld de Kloostertuin onderhouden, anderen staan regelmatig in het Museumcaf├ę achter de bar. En vanwege de herinrichting hebben we bijvoorbeeld een tafel geschonken voor op de Beletage. Een ontwerp van Edward Otten, gemaakt uit hout van een monumentale Zwolse plataan die in 2007 was omgewaaid.”

Verder denken de ‘Vrienden’ mee over exposities en over de museumcollectie, vertelt kunstverzamelaar en bestuurslid Johan Stremmelaar. Van hem kwam het idee voor deze aquarel van Jan van Vuuren. "De laatste jaren zijn er vooral praktische dingen aangeschaft, zoals een koelvitrine en een wasmachine. Maar nu werd het weer eens tijd voor een nieuw collectiestuk. Deze aquarel viel me een paar jaar geleden al op. Ik dacht: die hoort in het Museum Elburg. Ten eerste omdat Van Vuuren een Noord-Veluwse kunstenaar was, ten tweede omdat hij weinig aquarellen heeft gemaakt, hij werkte vooral in olieverf.”
‘Vrienden’-voorzitter Bob Middelburg vult aan: “En ten derde is de invalshoek heel bijzonder. Meestal wordt de Vischpoort geschilderd vanuit de Noorderwalstraat. Maar dit is gezien vanaf de stadswal bij het huidige Jos Lussenburgplein. De Vischpoort is ook niet het hoofdonderwerp; het is gewoon een fraai gezicht op een stukje Elburg dat er nu niet meer is.”

Tot 15 januari 2017 is deze aquarel echter te zien in het Noord-Veluws Museum te Nunspeet. Het Museum Elburg heeft het werk namelijk in bruikleen gegeven voor een overzichtsexpositie van Jan van Vuuren.


Museumvrienden gezocht
De Vereniging Vrienden van het Museum Elburg telt zo'n 135 leden. Dat aantal blijft vrij stabiel, maar de vergrijzing neemt geleidelijk toe. Nieuwe leden zijn dus van harte welkom! Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend contact opnemen met Els van Andel, via elsvandel@hotmail.com.

(Huis-aan-Huis, 22-06-2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten