zaterdag 16 juli 2016

Gitaarfestival Zwolle nadert gouden jubileum

Pieter van der Staak (1930-2007)
Het Internationaal Gitaarfestival Zwolle nadert zijn 48ste editie. Toch blijkt dit evenement een goed bewaard geheim: de meeste mensen weten niet eens dat het bestaat. Maar gitaarcoryfeeën als Alvaro Pierri prijzen ‘Zwolle’ al jaren als een degelijk festival met een goede sfeer.

Tekst: Margaretha Coornstra

Het Internationaal Gitaarfestival Zwolle kent een lange historie. Ontstaan in 1969 als geesteskind van gitarist/componist Pieter van der Staak (1930-2007), ademde het van meet af aan een kosmopolitische, ietwat bohémienne sfeer.
Veel vijftigplussers kennen Van der Staak wellicht van het Jiddische duo met kleinkunstenares Willy Brill. “Maar Pieter was toch vooral klassiek gitarist en componist”, zegt Jacob Vlijm, sinds 2003 artistiek leider van het festival. Vlijm is tevens hoofdvakdocent gitaar aan hetzelfde Zwolse ArtEZ-conservatorium waar hij ooit bij Van der Staak afstudeerde.

Pieter van der Staak had een primair pedagogische doelstelling met de ‘Internationale Gitaarweken’, zoals het festival eerst heette. “In de jaren zestig was klassiek gitaar een ondergeschoven kindje binnen de conservatoria,” legt Vlijm uit. “Gitaristen waren ook erg op zichzelf. Dus Pieter wilde studenten buiten hun eigen kring laten treden, voorspeelgelegenheid creëren en hen in contact brengen met grote namen.”
Die grote namen kwamen algauw, want Van der Staak had wereldwijd connecties. Ook sinds zijn overlijden slaagt het Gitaarfestival er telkens in om internationale grootheden te strikken. Naast David Russell, Pepe Romero, Mats Bergström, Aniello Desiderio en Alvaro Pierri kwam zelfs de legendarische Cubaan Leo Brouwer (1939) naar Zwolle. En in oktober 2016 is de Poolse maestro Łukasz Kuropaczewski artist in residence.

De kwaliteit is dus een constante gebleven, ondanks alle ups en downs. Want – en daar doet Jacob Vlijm niet geheimzinnig over – uiteraard kennen ze ook in Zwolle de financiële worsteling sinds de bezuinigingen van Zijlstra. “Toen bleek hoe kwetsbaar je bent wanneer je op subsidiestructuren leunt. Bekende fondsen hebben hun eisen zodanig gespecificeerd dat jouw activiteiten daar altijd buiten vallen, hoe je ze ook omschrijft. En alleen al in die aanvraagcorrespondentie gaat dertig procent van de tijd zitten, waarbij je feitelijk met de rug je publiek toe staat. Een gevolg van het geldgebrek? Tja, we hadden bijvoorbeeld een eigen soloconcours, mét een verplicht nieuw werk. Maar ditmaal laten onze financiën het uitschrijven van zo’n compositieopdracht niet toe.”
Al beseft Vlijm ook dat het Gitaarfestival niet alleen staat in deze geldsores. “Veel culturele stichtingen herkennen dit; ze moeten net als wij zichzelf op dat punt opnieuw uitvinden. Maar wij blijven honderd procent overtuigd van onze missie. We willen ons gouden jubileum halen!”

Internationaal Gitaarfestival Zwolle, oktober 2016
oktober 2016. Locatie: ArtEZ Conservatorium Zwolle.
www.guitarfestivalzwolle.nl(Luister, juni 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten