zaterdag 16 juli 2016

De Speciaalzaak: Ervede Antiek & Brocante

(Stockfoto Nadine Doerlé)
Ze zijn er nog: echte speciaalzaken, van ondernemers die niet uitgepraat raken over hun product. Zoals Riki van Dorp, van Ervede Antiek & Brocante.

Door Margaretha Coornstra

In de etalage staat een lieve oude teddybeer. Een echte klassieker: bruin, met draaibare poten en een snuit waaraan hij blijkbaar vaak is opgetild. Ook naar zijn geplette vacht te oordelen heeft hij er al heel wat troost- en knuffeljaren op zitten. Toch blijven hij en zijn collega’s gewilde items, vertelt Riki van Dorp. ,,Grootouders willen vaak zo'n teddybeer voor hun pasgeboren kleinkind.” Ze wijst naar een wit speelgoedpaard op wieltjes: ,,Dat is nu te kwetsbaar om nog mee te spelen. Maar mensen kopen zo'n paard als decoratie, bijvoorbeeld om naast een paspop te zetten.”

Paspoppen blijken een belangrijk onderdeel van het assortiment. ,, In brocante zie je duidelijke trends,” legt Riki uit. ‘’Zo waren heiligenbeelden een tijdlang erg populair. Zo'n trend kan zomaar afgelopen zijn, maar die paspoppen zijn al heel lang in. En oude stolpen, daar zijn mensen tegenwoordig dol op. Die hebben we dus ook.”
Andere fascinerende stukken: een antiek kamerscherm, een paar doopjurken en – jawel! – meerdere engelenvleugels. Een origineel stel vleugels van effen gaas. Maar ook een stel dat opnieuw is bespannen, met oude kant. Achterin het winkeltje is ‘de keuken’: daar staan keukenspullen uit grootmoeders tijd. Groen en grijsgewolkt email, Sunlight zeep en koffiebusjes in jugendstil van Kanis & Gunnink: ,,Die zaten immers in Kampen, dus die kom je hier veel tegen.”

Riki van Dorp werkt samen met haar man Ruud Kamphuis, die ook het winkelmeubilair restylede en wit schilderde. Getweeën struinen ze Belgische en Franse markten af. ,,Soms vertrekken we midden in de nacht, om zo vroeg mogelijk op de markt te zijn. Want je merkt dat bepaalde spullen toch wel schaarser worden.”
In een openstaande kast prijkt antiek serviesgoed. ,,Allemaal van Regout uit Maastricht. Mensen komen uit heel Nederland hierheen, want ik verkoop losse onderdelen.” Vooraan staan serviezen met de decors Meibloem en Beatrix: blauwe bloemetjes op een witte ondergrond. ,,Meibloem is zo’n 120 jaar oud en het Beatrix-decor is ontworpen ter ere van de geboorte van prinses Beatrix in 1938,” aldus Riki. ,,Op de dag van haar troonsafstand in 2013 had ik een tafel feestelijk gedekt met Beatrix-serviesgoed, Beatrix-hoedjes en oranje servetten. Daaar kregen we zulke enthousiaste reacties op!”
Riki van Dorp is blij met de huidige locatie in de Geerstraat. ,,Eerst zaten we in de Oudestraat, maar de Geerstraat is zo’n bijzondere straat. Hier zijn alleen maar kleine, sfeervolle winkeltjes. En er heerst onderling een leuke collegiale sfeer.”


WIE
Riki van Dorp en Ruud Kamphuis
WAT
Ervede Antiek & Brocante
WAAR
Geerstraat 32, Kampen
WEBSITE
www.antiekenbrocante.eu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten