maandag 30 mei 2016

'Uniek' Vestingval viert eerste lustrum


Door Margaretha Coornstra

ELBURG - Het eerste lustrum van Vestingval Elburg is een feit. Voor het vijfde jaar op rij fungeert de vierkante kilometer van Elburger binnenstad als één grote expositieruimte.
Zowel qua stijl als materiaalgebruik is de variatie verbluffend. ,,Kijk, we hebben nog extra verscheidenheid aan kunnen brengen,” constateert festivalvoorzitter Mariet Boersma-van Krimpen. Op haar laptop klikt ze enthousiast de ene foto na de andere aan. Traditiegetrouw ligt het accent op beeldende kunst, waarbij ditmaal meerdere toegepaste kunstvormen te bewonderen zijn. Zoals het curieuze lucifermeubilair van Kees Moerbeek (Nijmegen), het fascinerende glaswerk van Christel Burghoorn (Enschede) of de extravagante lampen van Ayala Serfaty (Tel Aviv). De statige Vischpoort herbergt een video-installatie van Marlijn Franken en het Museum Sjoel toont een metersgroot doek van Eli Content (beiden uit Amsterdam).

Toch huldigt Vestingval Elburg allerminst het principe ‘wat je ver haalt is lekker’. Ruim de helft van de deelnemers komt uit deze  regio, zoals Susanne Maria Wolf (Kampen), Ruth van Exel (Noordeinde) en Marieke Ten Berge (Oosterwolde). ,,Mensen denken weleens dat we geen aandacht zouden besteden aan kunstenaars uit de omgeving, terwijl die toch bij élke editie vertegenwoordigd waren," verwondert Mariet Boersma zich. Dat regionale aspect komt vooral naar voren bij de podiumkunsten, in diverse genres: van klassiek tot jazz, van poëzievoordracht tot orgelspel. Zo zijn er muzikale optredens van celliste Marieke Rouw en jazzduo SaxyBlack uit Zwolle en Susterenkoor St. Agnes uit Elburg. Boersma: ,,En dit jaar hebben we voor het eerst ook jeugdtheater! Op 7 mei zal de musicalgroep van centrum Cultuurkust het stuk ‘Celblok Nunspeet’ maar liefst vier keer achter elkaar opvoeren.”

Overigens kan dit eerste lustrum in materieel opzicht niet al te uitbundig worden gevierd. Want financieel is het nog altijd geen vetpot, volgens Mariet Boersma: ,,De gemeente Elburg heeft weliswaar een eenmalige subsidie verstrekt, maar de provincie Gelderland geeft alleen nog geld aan grote evenementen. Verder zijn er een paar kleine bijdragen van sponsoren.”
Vestingval drijft dus voornamelijk op vrijwilligers. ,,Maar daar zijn we niet uniek in,” beseft Boersma. ,,Wél uniek is dat we al vijf jaar lang een meerdaags evenement neerzetten dankzij medewerking van Elburgse musea, winkeliers en particulieren, die allemaal gratis hun panden beschikbaar stellen. Een evenement waarvoor de stad niet hoeft te worden afgezet en ook geen parkeerplaats ontruimd, en dat bovendien geen dure veiligheidsmaatregelen vergt. Daarmee zetten we Elburg toch aardig op de kaart, dacht ik zo.”


5 t/m 14 mei (behalve zondag). Meer info: www.vestingvalelburg.nl

(Stentor, begin mei 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten