zaterdag 19 maart 2016

'Mijn geld & ik': Fokko van Essen

'The Pilgrim', Camino de Santiago, Spanje.  (Foto Laila Brocker, Pixabay)

Wekelijks vragen we een streekgenoot het hemd van het lijf over geld. Vandaag Fokko van Essen (55) uit Apeldoorn. Hij zingt op 20 maart de rol van Jezus in The Passion in Deventer.

Door Margaretha Coornstra

Als Jezus word je in The Passion verraden voor 30 zilverlingen. Denk je dat het Judas om dat geld te doen was?

"Misschien wel. Hij was ook teleurgesteld in zijn verwachtingen van Jezus. Maar geld kan een grote verleiding zijn. Sommige mensen verkopen hun ziel en zaligheid ervoor. ”

Kun je je daar iets bij voorstellen?
"Op dit moment niet, maar ik wil er ook niet over oordelen. Je weet nooit wat je zelf zou doen in geval van nood.”

Houd je nog iets over aan die rol van Jezus?

"Nee, dat gaat allemaal op vrijwillige basis, in mijn eigen tijd.”

Hoe zie je de relatie tussen geld en het evangelie?

"Ik zie een discrepantie tussen het spirituele en ongeziene tegenover het materiële en tastbare. Geld is het slijk der aarde. We gebruiken het als ruilmiddel. Maar geld heeft van zichzelf geen betekenis; die geven mensen er aan. Het evangelie heeft wel betekenis van zichzelf.” 

Welke betekenis kun je geven aan geld?

"Je kunt er goede doelen mee steunen. Maar ik zie ook hoe mensen hun identiteit afmeten aan hun bankrekening. Dat vind ik zorgelijk. Zelf ben ik opgegroeid in een omgeving waar we weloverwogen met geld moesten omgaan. Ik heb het financieel nu goed en daar ben ik dankbaar voor. Maar ik begrijp niets van mensen die alsmaar méér willen.”

Wat verdiende je met je eerste baantje?

"Even denken… Als kind bracht ik folders en kranten rond. En als puber werkte ik de hele zomervakantie in de spoelkeuken van een ziekenhuis. Dat leverde een zakcentje van ongeveer 1000 gulden op.”

Heb je ooit echt krap gezeten?

"Jazeker, in mijn studententijd. Rondkomen van een schamele beurs, dat betekende ieder dubbeltje omdraaien. En soms mijn ouders om een tas met boodschappen vragen.”

Je werkt nu als manager bij de Belastingdienst. Praat je daar de hele dag over geld?

"Nee, want ik geef onderwijs aan de Belastingacademie in Utrecht. Ik leid mensen op, dus ik houd me niet bezig met aangiftes.”

Wat is jouw grootste uitspatting?

"Moeilijke vraag. Ik ben niet zo van de uitspattingen. Het enige wat ik kan bedenken is een vakantie van ongeveer 2000 euro die ik zojuist heb geboekt. Ik wil straks een gedeelte van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella lopen. Van de Pyreneeën naar Bilbao.”

Bezwijk je weleens voor reclame?

"Daar denk ik vaak over na en mijn conclusie is dat ik er niet voor bezwijk. Integendeel, ik stoor me aan reclames. Het wordt je maar door de strot gedouwd: op radio en tv, op straat, er is geen ontkomen aan! Ik reageer daar eerder recalcitrant op, door bepaalde dingen juist níet te kopen.”


(de Stentor, 16-03 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten