zaterdag 27 februari 2016

'Mijn geld & ik': moestuindeskundige Janneke Tops

Elke week vraagt de Stentor een bekende streekgenoot het hemd van het lijf over financiële kwesties. Vandaag Janneke Tops (45). Zij werkt als biologische moestuindeskundige samen met zadenbedrijf De Bolster in Epe. Op 20 en 21 februari geeft ze dagcursussen in Vaassen en Deventer.

Door Margaretha Coornstra


Staatssecretaris Jetta Klijnsma deed de roemruchte suggestie dat een eigen moestuin zoveel zou schelen in de financiën. Klopt dat?

  
“Ja, maar daarvoor is wel kennis en ervaring nodig. Soms hebben mensen geluk en gaat het meteen goed. Maar het is verstandig om vooraf je licht op te steken. Vooral door te luisteren en kijken naar eco-moestuinders die succesvol zijn. In een dagcursus kun je ook al wat basisprincipes leren.” 

Hoeveel moet je investeren in een moestuin?

“Een houten bak van 1 vierkante meter kost een paar tientjes. Maar een gemiddelde volkstuin beslaat zo’n 100 vierkante meter. Als je een arme, totaal uitgeleefde bodem hebt, zou je éénmalig 10 liter biologische tuinaarde moeten toedienen per vierkante meter. En dan komt er nog zaadgoed bij, en misschien fruitboompjes of struiken…

Moeten we denken aan enkele honderden euro’s?

“Het hangt vooral van de grond af. In het ergste geval heb je 150 tot 270 euro aan biologische compost nodig. Maar als de grond er goed bij ligt, met genoeg humus, dan scheelt dat dus een slok op een borrel.”

Is je werk nog enigszins lucratief?

“Nou, als je snel rijk wilt worden, is dit niet de branche waar je meteen aan denkt. De meeste mensen geven hun geld niet bij voorkeur uit aan een cursus moestuinieren, ze kopen liever een iPhone. Al zien we gelukkig ook dat steeds meer mensen het belang van gezonde voeding inzien.”

Heb jij zelf ook een iPhone?

“Nee, ik heb een ouderwetse Nokia zonder touchscreen. Een bewuste keuze, want ik ben voorzichtig met smartphones vanwege de wifi-straling.”

Betaal je liever contant of met pasjes?

“Allebei. Voor mij hoeft het contante geld zeker niet te verdwijnen. Als alle betaalverkeer uitsluitend langs elektronische weg verloopt en er komt een storing, zijn we als burgers toch maar mooi onthand.”

Wat was je grootste uitspatting?

“Een paar nieuwe laarsjes van 150 euro.”

Om mee in de moestuin te staan?

“Nee, om mee les te geven! Zodat ik er comfortabel bij sta, maar zonder kluiten modder aan de schoenen.”

Waarop zou je liever nooit hoeven bezuinigen?
 
“Op gezonde biologische voeding.”

En waarop zou je het eerst bezuinigen?
 

“Even denken… Eigenlijk leef ik al vrij sober, want ik besteed mijn geld heel bewust, op basis van de waarden waarvoor ik sta. Waarschijnlijk zou ik dan op kleding bezuinigen. Ik koop al veel tweedehands, maar dat zou nog wel minder kunnen. Laarsjes hoef ik voorlopig niet. Met dit nieuwe paar kan ik nog jaren voort!”



(De Stentor, &-katern, 24 februari 2016)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten