donderdag 28 januari 2016

In de schaduw van de bossen

Stockfoto Pixabay

Arianne Spaan en Arjan Roskam verruilden hun appartementje in centrum Nunspeet voor een ruime eengezinswoning in een groene buitenwijk. Bewust kozen het stel voor vrijheid en rust.


Door Margaretha Coornstra

‘Wat een prachtig parkje!’ is je eerste gedachte zodra je voor Leopoldlaan 38 staat. Orde en symmetrie kenmerken de diepe voortuin: fraai geplaveide paden, welgevormde beukenhaagjes. De woning ligt in een boomrijke buitenwijk, op een steenworp afstand van de Veluwse dennenbossen en de Zandenplas.
Arianne Spaan en Arjan Roskam zijn in hetzelfde jaar geboren (“We zijn zelfs twee dagen na elkaar jarig”) en groeiden op in de omgeving van respectievelijk ’t Harde en Doornspijk. “Allebei in het buitengebied, hemelsbreed misschien een paar honderd meter van elkaars ouderlijk huis,” schat Arjan. Hun voorliefde voor een landelijke omgeving stamt uit hun jeugd. Arianne: “We woonden zo lekker vrij, tussen de velden. Als kind speelden we ook vaak in het bos.”

Toch hebben ze geruime tijd een klein appartement in hartje Nunspeet bewoond, vertelt ze:  “Ik woonde daar al, toen Arjan vier jaar geleden bij mij introk.” Nu was dit een huurwoning, en beiden wisten het zeker: hun eigen huis zou dichtbij de bossen moeten staan, zoals ze dat van kinds af gewend waren. “En we wilden geen al te modern huis,” zegt Arianne. “Geen strakke lijnen,” vult Arjan aan.
Arianne: “Eerst hadden we ons oog laten vallen op een andere woning en een bod gedaan. Maar toen kwam het telefoontje dat we nummer twee waren, dus dat ging aan onze neus voorbij.”

Dan maar eerst eens rustig op vakantie, besloot het stel. Eenmaal weer thuis kreeg Arianne een telefonische melding van makelaardij Kok-Heijkamp: Leopoldlaan 38 was vrijgekomen. “En dat bleek bij nader inzien een nog betere optie dan dat vorige huis.”
Nee, ze zeggen liever niet hoeveel ze voor deze woning hebben betaald. Arianne: “Dat vind ik iets te privé, zelfs onze vrienden weten dat niet.” Arjan, lachend: “Maar je kon bieden vanaf 249.000 euro en binnen een week waren we eigenaar. Daaruit kunnen de lezers vast wel íets opmaken.”

Verbouwingen waren niet nodig; de vorige bewoners hadden al het nodige gedaan. Hun keuze van plavuizen en tegels bleek bovendien prima aan te sluiten bij de smaak van Arianne en Arjan: “Het huis was helemaal instapklaar, we hoefden alleen maar te schilderen.”
De eerste verdieping telt drie slaapkamers; een nokverhoging met dakkapel biedt ruimte aan een vierde kamer. Doordat de benedenverdieping naar achteren is uitgebouwd, ontstond een ouderwetse kamer ‘en suite’, met een dubbele deuren naar de eetkamer. “Vooral zulke openslaande deuren, met die roedegedeelde ruiten, heb ik altijd zo mooi gevonden,” wijst Arianne.

Hun interieur, met groene en bruine tinten en veel brocante, ademt een cottage-achtige sfeer. Die wordt nog sterker als Arjan een paar blokken hout in de kachel gooit, waarna zich al gauw een behaaglijke warmte verspreidt. “De centrale verwarming hebben we eigenlijk alleen aan als we niet thuis zijn,” zegt Arianne. Verder stoken we zoveel mogelijk op hout.” En hout hebben ze voorlopig nog genoeg, zo leert een blik in de eveneens diepe achtertuin. Ook hier keurige palmheggetjes en terrasjes, met op de erfscheiding een hoge coniferenhaag die de privacy bewaakt.

Zijn Arjan en Arianne dan geen enkel probleem tegengekomen? Ze kijken elkaar aan en halen de schouders op. “Nou, in het centrum zaten we wel dichter bij de winkels,” constateert Arianne. “Nu moeten we de auto pakken om boodschappen te doen. Maar ja, als ik dan zie wat we ervoor terugkrijgen…!”
En, toegegeven: ze schrokken ook even van alle bladeren die van de beukenhaag vielen. “Maar,” zegt Arjan, “dat is geen probléém. Die hebben we gewoon opgeveegd. Met de bezem, ja. Wij zijn niet zo van de bladblazers.”
Arianne: “We zijn pas vijf maanden geleden verhuisd, maar het voelt net alsof we hier al jaren wonen. We zijn hier echt helemaal thuis.”Even voorstellen
Arianne Spaan en Arjan Roskam (beiden 24) vormen nu vijf jaar een stel. Arianne werkt als junior category manager bij BeCe Nunspeet, een bedrijf dat rolgordijnen maakt.  Arjan is supervisor bezorger bij Stella Elektrische Fietsen, eveneens in Nunspeet.
de Stentor, & katern, 15 januari 2016

Geen opmerkingen:

Een reactie posten