dinsdag 3 november 2015

'Een nieuw begin': een vierde baby én debuut als opa

Gert Toorn (47) is in juni 2015 hertrouwd en verhuisd. Onlangs werd hij voor de vierde keer vader (van Pepijn) én maakte hij zijn debuut als opa (van Naomi).

door Margaretha Coornstra

“Rond Kerst 2014 vertelden mijn zoon en schoondochter ons dat ze papa en mama zouden worden. Op dat moment wisten Alie en ik al wij ook een kleine zouden krijgen. Maar ja – dan wil je hún moment niet meteen ondersneeuwen hè? Dus we hebben een paar dagen gewacht voordat we het hun vertelden. Ja, ze sloegen eerst wel steil achterover. Maar vervolgens hebben Alie en mijn schoondochter samen gezellig ervaringen uitgewisseld tijdens de zwangerschap.
 

Nu hadden Alie en ik ieder al drie kinderen. Dus nu hebben we er samen zeven. We zijn ook pas hierheen verhuisd. Dit huis dateert uit 1910 en we hebben het zelf helemaal verbouwd. In juni zijn we getrouwd en hier komen wonen. Op 31 juli werd mijn kleindochter Naomi geboren. En iets meer dan een week later kwam onze Pepijn, op 8 augustus. Dus Pepijn is hier in ons nieuwe huis ter wereld gekomen, dat was mooi. En Pepijn is officieel de oom van Naomi, hoewel hij een week jonger is, haha! Wel een bijzonder idee, hè?
Mijn oudste zoon is nu voor het eerst vader. Hij en ik kletsen samen over de baby’s, we sturen fotootjes heen en weer, alles. Echt heel leuk. 
Zelf ervaar ik wel een enorm verschil in beleving van zo’n ‘tweede leg’. Kijk, zelf werd ik op mijn twintigste voor het eerst vader. En dat was natuurlijk mooi. Begrijp me goed: het wonder van de geboorte, dat was voor mij bij elk kind even mooi! Maar als jonge ouder wórd je als het ware geleefd. Dan durf je niet zo makkelijk je mond open te doen als de kraamvisite uren blijft plakken. Nu zeg ik gewoon: “Dan-en-dan schikt het ons, van drie tot vier uur zijn jullie welkom!” Punt. Ik kan nu zelf ook veel beter mijn tijd indelen. Toen mijn andere kinderen klein waren, werkte ik nog in loondienst als kapper. Nu heb ik mijn eigen kapsalon. Dus ik neem op woensdagmorgen gewoon vrij. Bijvoorbeeld om met Pepijn naar het consultatiebureau te gaan.
 

Het mooie van het grootvaderschap? Nou ja, ten eerste dat kleinkind, hè? Kijk haar daar nou zitten, Naomi…! Maar ten tweede is het geweldig om als vader je eigen kind zó gelukkig te zien. En zo zorgzaam en verantwoordelijk. Dat ontroert me, dat vervult me met trots. 
Ja, 47 lijkt tamelijk oud om opnieuw vader te worden. Maar daar heb ik totaal geen moeite mee! Ik ga straks als vijftiger ook met alle plezier tussen de jonge ouders op het schoolplein staan. Waarom niet?”

(de Stentor, katern Hart&Ziel, 27-10-2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten