maandag 20 juli 2015

Vestingval 2015 zet Elburg op de kaart

Op Hemelvaartsdag startte de vierde editie van het Elburger cultuurfestival. Niet minder dan 28 kunstenaars uit binnen- en buitenland exposeren in de oude vesting.

Vestingval-voorzitter Mariet Boersma bij een viltsculptuur uit de serie Felt For Architecture,
van het ontwerpersduo Anneke Copier & Claudio Varone. Museum Elburg.

door Margaretha Coornstra

ELBURG – Twee grote pinguïns staan wat verwezen te kijken op hun rotsje in de stadsgracht. Bij nadere beschouwing blijkt een van hen oude sneakers te dragen. Nog aandachtiger observatie leert dat er een ritssluiting in zijn pak zit: het ogenschijnlijke pinguïnlichaam herbergt een mannetje dat de omgeving bespioneert. Dit object is typerend voor de Weesper kunstenares Ilona Woltring, die haar ‘waterprojecten’ graag vrolijk en laagdrempelig houdt, “om samen om kunst te kunnen lachen.”

Beide pinguïns zijn gemaakt van polystyreen, een chic woord voor piepschuim. Ook elders blijkt vooral het materiaalgebruik een verrassend aspect van dit Vestingval. Neem nu de vorstelijke japonnen van pannensponsjes en isolatiefolie, vervaardigd door textielkunstenares Lia Luijendijk. Of de zestiende eeuwse kragen van kaarsvet en kleurige muiltjes van keramiek door Tineke van den Eerenbeemd. Poëtisch, ja bijna sprookjesachtig zijn de lichtobjecten van Peter Schudde, gemaakt uit gerecycled elektronisch afval. ‘E-waste Art’, zo duidt hij zelf dit werk aan.

Maar ook wie het liever zoekt in de traditionele vormen en materialen kan zijn hart ophalen. Bijvoorbeeld aan de bronsplastieken van Willem Bultman, de reusachtige landschapsaquarellen van Johan Meeske of de portretten in olieverf van Hetty van Putten.
“Het oude en het nieuwe met elkaar verbinden” luidt een van de doelstellingen van het Vestingval. En ja, de Elburger vesting bewijst zich telkens weer als een uitgelezen decor voor hedendaagse kunst. De ‘monumentendichtheid’ (de hoogste van Nederland!) garandeert illustere expositieruimtes. Neem nu de ondergrondse Kazematten bij de stadspoorten. Of een sierlijke negentiende eeuwse Theekoepel, waarin welgestelde burgers ’s middags aangenaam verpoosden. De piepkleine Muurhuisjes, waar in dezelfde tijd de allerarmste gezinnen woonden. Of de Asschuur, waarin de as werd verzameld als meststof voor akkers en weilanden.
Het totale ‘kunstparcours’ beslaat een kleine vierkante kilometer. En pas op: straten en steegjes zijn goeddeels geplaveid met kasseien, rivierkeien en ouderwetse klinkertjes, dus laat de hoge hakken maar liever thuis.

Toch: hoe geslaagd het geheel ook oogt, achter de schermen valt het niet mee om financieel het hoofd boven water te houden, bekent Vestingval-voorzitter Mariet Boersma. Zo moest het bestuur dit jaar afzien van de kunstdisciplines dans en literatuur. Gelukkig komt muziek wel aan bod. Dat begon al bij de openingsceremonie op 13 mei: aanstormend gitaartalent Viktor Koning (19) van het Zwolse ArtEZ Conservatorium oogstte hartgrondig ‘Bravo!’-geroep met zijn virtuoos optreden in de Raadzaal. En ja, natuurlijk zou de Vestingval-organisatie in 2016 dolgraag het eerste lustrum vieren. Maar het is de vraag of dat gaat lukken. “De bodem van de schatkist is bereikt,” constateert Mariet Boersma spijtig. “Deze editie is nog nét gelukt dankzij onze vrijwilligers en de bescheiden sponsoring door een paar lokale organisaties. Ja, vorig jaar hebben we nog de gemeente Elburg benaderd. Maar die gaf ons toen al te verstaan dat het Vestingval niet meer op subsidie hoefde te rekenen. Dit jaar hebben we dus maar geen aanvraag meer ingediend…” Ontzettend jammer, benadrukt ze: “En dat terwijl wij toch elk jaar Elburg tien dagen lang op de kaart zetten als cultuurstad.”


Vestingval Elburg
Openingstijden: 14 t/m 23 mei, dagelijks van 11.00-17.00 uur (behalve zondag).
- 15, 16, 22 mei om 15.00 uur en 19 mei om 10.00 uur: beiaardier Martien van der Knijff bespeelt het carillon van de Sint Nicolaaskerk.
- 20 mei, 14.00 & 15.00 uur: Susterenkoor St. Agnes, Kloosterkapel van het Museum Elburg
- 23 mei, 15.00 uur: orgelconcert door Maarten Seijbel op het Quellhorst-orgel, Sint Nicolaaskerk.
- 19 & 22 mei, 13.00 & 15.00 uur: rondleiding Kunstcollectie Van Twillert (start vanaf Museum Elburg).
www.vestingvalelburg.nl

(i.o.v. de Stentor, 18 mei 2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten