dinsdag 14 april 2015

Armeense klanken op de Schouwenburg

Na het succesvolle Schubert-concert in oktober, presenteert Huis Schouwenburg vrijdagavond opnieuw een ongewoon pianorecital. De jonge Armeen Mayk Melikyan speelt o.a. Joodse muziek uit zijn geboorteland.

Fenneken Anneveld-Van Wesel met hond Kimbo bij de historische Müller-vleugel
door Margaretha Coornstra

’T HARDE - Een donkere Duitse herder stuift opgetogen de kamer binnen en drukt zich kwispelstaartend tegen de verslaggever aan. Hij maakt geen bijster intimiderende indruk. “Tja, Kimbo is met een bindend studieadvies van politiehondenopleiding gestuurd,” lacht Fenneken Anneveld-Van Wesel. “Daarom mag hij nu bij ons wonen. ” Je kunt het slechter treffen als drop-out, met zo’n idyllische tuin als territorium.
Het huis zelf is in zijn lange geschiedenis meermalen verbouwd. Voor de laatste ingrijpende restauratie in 2012 tekent architect Fenneken Anneveld zelf.  “Mijn streven is dat een gebouw niet alleen in zijn oude glorie wordt hersteld, maar dat het ook leeft en een toekomst heeft,” licht ze toe. “Daarom vinden we het leuk om regelmatig mensen te ontvangen tijdens huisconcerten en kleine exposities. En daarom lopen hiernaast nu ook twee paarden. Want je kunt zo’n koetshuis wel mooi restaureren, maar pas als er ook iets hinnikt is het een écht koetshuis!”

Daarom staat in de Muziekzaal ook een historische Müller-vleugel uit 1911. De Annevelds hebben dit instrument in bruikleen van het Geelvinck Museum te Amsterdam. Daar beheert men de zogeheten ‘Sweelinck-collectie’ van ruim 80 historische piano’s. Op 17 oktober kwamen ‘grand old man’ Willem Brons en zijn leerlinge Wakana Shimizu naar de Schouwenburg. Hun concert werd prima ontvangen; de Muziekzaal was afgeladen, de sfeer enthousiast en saamhorig.
Op vrijdagavond is de jonge Armeense pianist Hayk Melikyan (1980) aan zet. Hij speelt  Armeense en Joodse muziek van o.a. de Zwitsers-Amerikaans-Joodse  componist Ernest Bloch, de Israëli Benjamin Yusupov, de Hongaars-Joodse György Kurtag, de Armeen Komitas en diens meer bekende landgenoot Aram Khachaturian. Die twee laatsten gelden als de grondleggers van de Armeense klassieke muziek en wegbereiders voor de componist Arno Babadjanian (1921-1983), die toonaangevend is voor de Armeense muziek van de 20ste eeuw.

Eerlijk is eerlijk: deze reeks namen zal niet elke lezer meteen een kreet van herkenning doen slaken. Maar veel vijftigplussers, die in de jaren zeventig op tv The Onedin Line volgden, zullen toch onbewust vertrouwd zijn met tenminste één werk van Khachaturian: het Adagio uit zijn ballet ‘Spartacus’. Dat orkestwerk werd namelijk gebruikt als herkenningstune voor deze populaire dramaserie.
Verder speelt Melikyan composities van Willy Weiner (1955), een Amerikaans-Armeens-Joods violist, zanger en componist, wiens familie ook een gedeeltelijk Nederlandse achtergrond heeft; zo woonden de Weiners 13 jaar in Schiedam.
En, als hart onder de riem voor de aspirant-bezoeker die nog aarzelt bij zoveel onbekende namen: Melikyans veelzijdige programma bevat ook werk van vertrouwde componisten als J.S. Bach, D. Scarlatti, Tsjaikowski en Dmitri Sjostakowitsj.


Pianorecital

Op vrijdag17 april speelt de Armeense pianist Hayk Melikyan op de historische Müller-vleugel in Huis Schouwenburg. Aanvang 20.00 uur. Kaarten à € 15,– zijn verkrijgbaar via www.geelvinck.nl  (iDeal ) of via www.landgoedhuisschouwenburg.nl. Dit concert heeft geen winstoogmerk; de opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de Sweelinck Collectie.

(i.o.v. Wegener Media, 14-04-2015)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten