zondag 19 oktober 2014

*****Symfonieorkest op topniveau met‘Pastorale’KLASSIEKE MUZIEK Recensie *****Symfonieorkest o.l.v. Jan Willem de Vriend | M.m.v. Simone Lamsma (viool) | De Spiegel Zwolle, 18/9, Stadsschouwburg Deventer, 20/9 5 sterren.
 
 Casper David Friedrich / Morgen, 1821

door Margaretha Coornstra


Eén voordeel van het juridisch geharrewar over de naam van het *****Symfonieorkest is de extra media-aandacht. Misschien dat mede daardoor deze opening van het seizoen flink wat belangstelling heeft getrokken. Al zal eveneens het aansprekende, romantische programma een hoofdrol hebben gespeeld. 
Zoals de Hebriden-ouverture van Mendelssohn, waarin dreigend aanrollende golven het rotsige landschap omspoelen, en waarin zowel Mendelssohn zelf alsook het orkest trefzeker het penseel hanteren. Of het Vioolconcert van Bruch, waarin Simone Lamsma met haar platinablonde lange haren alweer zo’n noordelijk plaatje maakt. En daar blijft natuurlijk het niet bij, want ook Simone’s toon klinkt als buigzaam platina, ononderbroken glanzend tot in het fragielste legato. Ze combineert haar onberispelijke techniek met beheerste emotie. Intussen blijven zij en het orkest elkaar alert aanvullen, in een soepel en evenwichtig samenspel. Een toegift van La Lamsma is dan ook onontkoombaar.

Toch hebben we hiermee het hoogtepunt nog niet achter de rug. Want na de pauze wacht ons de Zesde Symfonie van Beethoven alias de Pastorale, in de meest aandachtige en enerverende vertolking die de componist zich had kunnen wensen. En dan hebben we het niet alleen over de fraai ingelijste roep van de koekoek of het puntig unisono van viool en fagot, nee. Je voelt continue verwondering bij dit weidse landschap van klankkleuren, waarin elke noot zijn unieke plek heeft gevonden. Geraffineerd articulerend, met verrassende dynamische wendingen, weten Jan Willem de Vriend en zijn collega’s Beethovens devote natuurbeleving − die bij hem nóg intenser was dan de romantische tijdgeest al voorschreef − op topniveau over te brengen. Waarmee de tijdelijke naam met de vijf sterren eigenlijk wel toepasselijk wordt.

© Margaretha Coornstra i.o.v. de Stentor, 20-09-2014

Kort na verschijning van deze recensie werd bekendgemaakt dat het voormalig Orkest van het Oosten zich in het vervolg 'HET Symfonieorkest' zal noemen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten