zondag 12 oktober 2014

Schubert op de SchouwenburgHuis Schouwenburg op de Noordwest-Veluwe vormt op 17 oktober 2014 het sfeervolle decor van een bijzonder pianorecital.

Fenneken Anneveld-van Wesel bij de Müller-vleugel uit 1911

door Margaretha Coornstra

’T HARDE – Sinds enkele maanden resideert hij in de blauwe Muziekzaal van Huis Schouwenburg: een eerbiedwaardige oude vleugel, gebouwd anno 1911 bij Fürchtegott-Müller & Co te Dresden. Enkele meters verderop staan een laptop en een projectiescherm opvallend eigentijds te wezen. Ze zullen even later dienst doen tijdens een lezing over de renovatie van het eeuwenoude Huis Schouwenburg.

Want die renovatie was een avontuur op zich. Het landhuis was ernstig verwaarloosd, toen architect Fenneken Anneveld en electrotechnicus Pim Anneveld zich er in 2009 over ontfermden. Snel werd een slim en duurzaam plan opgezet om het huis te restaureren. Compleet met zonnecollectoren, subtiel verwerkte tochtrubbertjes en -borsteltjes langs de ramen en een listige verwarmingsinstallatie. “De verwarming zit nu ín de muren,” licht Fenneken Anneveld toe en klopt op het blauwe behang. “Met een temperatuur van zo’n 20 tot 25 graden. Dus het huis zelf is als het ware één klomp warmte…!”

Van meet af aan koesterden de Annevelds de intentie om hun huis open te stellen voor culturele activiteiten. “Er zit gemeenschapsgeld in de renovatie, dus vinden we het logisch om de gemeenschap ook te laten meegenieten van het resultaat. Het ene jaar doen we mee aan de Open Monumentendag, het andere jaar aan de Kunstroute Noord-West Veluwe, met een kleine expositie.”

Onlangs is daar een activiteit bijgekomen: concerten in de Muziekzaal. Op 17 oktober spelen de bekende pianist Willem Brons en zijn leerlinge Wakana Shimizu een Schubertprogramma op de 103-jarige Müller-vleugel. Dit als onderdeel van het ‘Geelvinck Fortepiano Festival’, een initiatief van Museum Geelvinck / Hinlopen Huis in Amsterdam. Sinds 2010 beheert men daar de zogeheten Sweelinck-collectie van ruim 80 historische piano’s.
“Nu kun je wel naar die collectie staan kijken, maar het is natuurlijk mooier als die instrumenten bespeeld worden,” aldus Fenneken Anneveld. “Daarom besloot het museum om her en der in den lande zo’n historische piano te plaatsen. Nou, toen ik dat hoorde, heb ik de Schouwenburg meteen aangemeld als partnerlocatie. Want ik zou het erg leuk vinden als wij hier per jaar drie à vier concerten konden houden!”


Concert
Op 17 oktober spelen pianisten Willem Brons en Wakana Shimuzu werken van Schubert. Plaats: Huis Schouwenburg, aanvang 20.15 uur. Kaarten à € 15 via www.geelvinck.nl (iDEAL) of concert @ landgoedhuisschouwenburg.nl , tel. 0525-655819.
Dit concert heeft geen winstoogmerk; de opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de Sweelinck Collectie.© Margaretha Coornstra i.o.v. De Weekkrant, 7-10-2014

Geen opmerkingen:

Een reactie posten