woensdag 4 december 2013

‘Samen Kerst’ voor vluchtelingenHet regionale project ‘Samen Kerst’ zag in 2012 het licht. De interkerkelijke actie beviel zo goed, dat diverse geloofsgemeenschappen opnieuw de handen ineenslaan.

 
Erik Jan de Bruijn en Alexander Veerman organiseren een
voedselinzamelingsactie voor uitgeprocedeerde asielzoekers
door Margaretha Coornstra

NUNSPEET/ELBURG - Het begon vorig jaar in Nunspeet. Op initiatief van de toen 18-jarige Jonathan Varwijk besloot een groep jongeren van diverse kerkelijke gezindten om samen een kerstproject op te zetten. Vooraf aan de oecumenische kerstviering organiseerden ze een ‘dienende’ actie, om het evangelie ook daadwerkelijk gestalte te geven. Deze ‘Samen Kerst’-formule bleek voor herhaling vatbaar.

Dit jaar maakt men zich in de gemeente Elburg sterk voor uitgeprocedeerde asielzoekers; een idee van PKN-predikant Alexander Veerman uit ’t Harde. “Ik volg sinds een klein jaar het gebeuren rond de Vluchtkerk, die naderhand een Vluchtflat en toen Vluchtkantoor geworden is,” vertelt hij. “Wie uitgeprocedeerd is, valt tussen wal en schip. Mensen kunnen niet blijven, maar evenmin terugkeren - hetzij omdat hun papieren onderweg zijn afgenomen of zoekgeraakt, hetzij omdat hun thuisland niet veilig is. Terwijl veel mensen graag terug wíllen, omdat ze geen toekomst hebben in Nederland.”
‘Samen Kerst’ houdt op 21 december een voedselinzamelingsactie voor deze groep, die intussen het Vluchtkantoor ook weer moest verlaten. Want al heeft het Europees Comité voor Sociale Rechten de PKN-klacht gehonoreerd en is Nederland verplicht om deze illegalen onderdak en voedsel te bieden, het duurt nog maanden voordat er zekerheid is. Ter overbrugging houden Amsterdamse kerken een ‘Kerkestafette’, waarbij ze beurtelings de vluchtelingen herbergen.

Coördinator van ‘Samen Kerst’ in de gemeente Elburg is jeugdpastor Erik Jan de Bruijn van E.C. De Fontein in ’t Harde. “Maar ik zit hier niet zozeer voor De Fontein als wel voor ‘Samen Kerst’”, benadrukt hij. Veerman: “Ja, dat is de toegevoegde waarde van zo’n project: dat je als  geloofsgemeenschappen samenwerkt en elkaar leert kennen.”
Voor de inzamelingsactie volgt Samen Kerst het ‘Dorcas-model’: bij supermarkten wordt de klanten verzocht ook iets te kopen voor de doelgroep. “Liefst houdbare zaken: rijst en ingeblikte groenten, en verzorgingsproducten als tandpasta en zeep,” somt De Bruijn op. “Maar ook dekens en kleding zijn zeer welkom!” Ingezamelde spullen worden overgedragen aan de PKN-diaconie in Amsterdam, die het naar de ‘illegalen’ brengt. De Bruijn en Veerman zijn dankbaar voor de positieve reacties op dit initiatief: “Het gaat tenslotte om asielzoekers en daar hebben veel Nederlanders een stevige mening over. Maar binnen onze lokale gemeenschap zien we diepe bewogenheid met uitgeprocedeerde mensen die op straat worden gezet.”Zaterdag 21 december: ‘Dienen’, met een voedselinzamelingsactie in supermarkten te Elburg, Doornspijk en ’t Harde van 08.00-20.00 uur.
Zondag 22 december: ‘Vieren’ tijdens twee interkerkelijke diensten in De Brake, Nunspeet (15.00 en 19.30 uur).
Informatie en aanmelding:  
www.samenkerst.com

© Margaretha Coornstra i.o.v. dé Weekkrant, 3-12-2013 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten