dinsdag 29 oktober 2013

Jubileum-cd voor componist Adriaan ValkGeluidsman Bert van Dijk en componist Adriaan Valk, 21-10-2013


door Margaretha Coornstra


ZWOLLE - Deze zomer werd hij zeventig; volgende zomer is hij veertig jaar componist. Adriaan Valk gaat een intensief seizoen tegemoet. De Zwolse stichting Perspectief (vernoemd naar de compositie waarmee Valk in 1989 de prijs won van het Nationaal Fonds voor de Scheppende Toonkunst) koestert grootse plannen. Een uitgebreide en fraai vormgegeven brochure is al gereed. Verder streeft Perspectief naar een documentaire-dvd door multimediakunstenaar Felix de Rooy. En wellicht verschijnt er een monografie. “Maar dat hangt nog van de financiën af”, zegt secretaris Ties de Groot. “We zijn nu bezig om het geld via fondsenwerving en crowdfunding bij elkaar te krijgen.”

Hoe dan ook zijn de eerste opnamen voor de dubbel-cd een feit. Locatie is de Doopsgezinde Kerk, bij kamermusici geliefd om haar akoestiek. In de lichte, hoge ruimte spoeden drie musici zich virtuoos door de radde loopjes, tegendraadse ritmen en complexe harmoniek van Kontrasten: Jan Kouwenhoven (hobo), Ernst Karten (klarinet) en Ronald Karten (fagot). In de aangrenzende consistorie zitten Adriaan Valk en geluidstechnicus Bert van Dijk. Koptelefoons op, partituren voor de neus. Na de zoveelste herhaling van een acrobatisch fragment verzucht Van Dijk: “Hebbes. Niks meer aan doen.” Valk: “Nog één keer, voor de lol!”

Ondanks de concentratie hangt er een gemoedelijke sfeer. Filmregisseur Camille Verbunt cirkelt zwijgend met zijn camera om de aanwezigen heen om alles op video te zetten. Hij kent Valk van eerdere projecten, zoals De weg naar de hemel (2001), een tv-documentaireserie onder zijn regie, met kunsthistoricus Henk van Os als presentator. “Adriaan heeft daarvoor de muziek geschreven,” vertelt Verbunt. “Sindsdien ben ik erg betrokken bij zijn wel en wee.”

Binnenkort volgen er nog opnamen met strijkers. “Onder meer van de Vijf Kinderstukken, voor klarinet en strijkkwartet. Opgedragen aan mijn kinderen: Sanne, Jornmerijn, Jorinde, Roosmarlijn en Floriaan,” zegt Valk. Opgetogen en dankbaar prijst hij het gezelschap: “Fantastisch dat deze topmusici er vandaag zijn, en zulke doorgewinterde camera- en geluidsmensen…!”
Camille Verbunt haalt de schouders op: “Dit hier moet vastgelegd worden, simpel.” Als promotiemateriaal? “Misschien, en ook omdat Felix de Rooy nog een documentaire maakt. Maar vooral omdat Adriaan nu zeventig is. Ik vind het belangrijk dat er genoeg beeld van hem komt. Kijk, we zijn hier nu samen als een klein groepje, dat de kwaliteit van zijn muziek al herkent. Maar ik ben ervan overtuígd dat die groep de toekomst veel en veel groter gaat worden…!”


© Margaretha Coornstra i.o.v. de Stentor, 23-10-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten