dinsdag 22 oktober 2013

Gitaarfestival Zwolle bereikt negende lustrum


JohannesVermeer - Het meisje met de gitaar

door Margaretha Coornstra
 

ZWOLLE - Het gaat goed met het Internationaal Gitaarfestival, vindt artistiek leider Jacob Vlijm. Naar omstandigheden dan, want het is geen vetpot. Maar deze maand bereikt het jaarlijkse evenement dan toch maar zijn negende lustrum. “En we hebben een team van jonge medewerkers, die zeer enthousiast en flexibel zijn…!” 

In 1968 opgericht door de Zwolse componist/gitarist Pieter van der Staak (1930-2007) als drie ‘Gitaarweken’ van internationale uitwisseling, onderging het format de nodige aanpassingen. Bezuinigingen noopten tot de afgeslankte vorm van één ruime week.
De echte bottleneck kwam volgens Vlijm met het kabinet-Rutte I, toen Halbe Zijlstra genadeloos het mes in de vaderlandse cultuur zette. “Dat was een zware periode. Al vond ik het ook oprecht een interessánte periode, omdat je gedwongen werd om nieuwe middelen te zoeken. Maar als culturele organisatie moest je opeens ontzettend veel tijd steken in fondsenwerving, terwijl je je toch in de eerste plaats met je publiek wilt bezighouden.”

Ondanks alles wist het Gitaarfestival door de jaren heen cursusleiders van internationale faam te strikken: Mats Bergström, John Mills, Milan Zelenka, Pepe Romero. Dit jaar geeft de Italiaanse gitarist Aniello Desiderio concerten en masterclasses.
Wel valt het traditionele concours ditmaal om financiële redenen uit. “Terwijl een concours toch wel belangrijk is om op internationaal niveau mensen aan te trekken,” meent Vlijm. Lachend: “Al hanteren wij íets andere maatstaven dan de meeste jury’s. In de gitaarwereld geldt vaak ‘wie het snelst kan spelen, wint’, het feest der techniek dus. Wij vieren een feest van de muzikaliteit: we letten vooral op voordracht en interpretatie.”

Hoe ziet Vlijm de toekomst van het Gitaarfestival? “Tja, als ik een gek voorbeeld mag noemen: ik denk nu aan Corsica. De cultuur daar is ongelofelijk verfijnd, maar wordt helemaal gedragen vanuit de bevolking, met alle Franse, Moorse en Italiaanse invloeden van dien. Een mengcultuur, in de loop der jaren zo gegroeid. Dat vind ik een mooi proces; dat zou ik ook voor het Gitaarfestival wensen.”
Vraagt hij daarmee indirect om feedback vanuit het publiek? Vlijm: “Jazeker, graag zelfs! Laat de mensen alsjeblieft kenbaar maken wat ze  willen. Crowdfunding lijkt ons ook heel geschikt om dat te helpen realiseren. Ik zie liever een vorm geleidelijk zo ontstáán, dan dat er iets van bovenaf wordt ‘bedacht’ dat in een beleidsplan moet passen. Het Gitaarfestival wordt dan ook meer ‘van’ het publiek - inderdaad, als een soort openbaar kunstbezit.”

18 t/m 27 oktober. Zie http://www.guitarfestivalzwolle.nl

© Margaretha Coornstra, i.o.v. de Stentor, 18-10-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten