donderdag 12 september 2013

LOE FM presenteert 'Power of Pop'

De kenmerkende diversiteit van een huis-aan-huisblad: grootse plannen van een lokale oproep, rouw om een goede collega en vrolijke advertenties gaan hand in hand....

 


Door Margaretha Coornstra

ELBURG - ‘Dat ik je mis’ van Maaike Ouboter is een recent voorbeeld. Maar ook ‘The Rose’ van Bette Middler en ‘Paradise’ van Coldplay hebben velen tot tranen bewogen, als de artistieke vertaling van intense en herkenbare emoties. Twee vrijdagavonden lang brengt de Lokale Omroep Elburg het programma: ‘Power of Pop’.
Initiatiefnemer is Alexander Veerman, PKN-predikant in ’t Harde. Hij stelt een Top 40 samen van “popnummers die inspireren en kracht geven”. Samen met LOE-geluidstechnicus Ferdinand Koops presenteert hij op 13 en 20 september ‘Power of Pop’, met songs die voor mensen persoonlijke betekenis hebben. “Super dat de LOE twee vrijdagavonden heeft ingeruimd!" vindt Veerman. "Wie mee wil doen, kan zijn of haar titel vóór 12 september mailen naar powerofpop@loe-elburg.nl en erbij schrijven wat dit nummer zo belangrijk maakt. Wie anoniem wil blijven, kan dat er gewoon bij zetten. Al zou het mooi zijn als er ook een paar mensen live in de studio over hun beleving komen praten.”

Al eerder gebruikte ds. Veerman popmuziek als liturgisch hulpmiddel. Sinds 2012 organiseert hij ‘popdiensten’, waarin een vijf-, zestal popsongs dient als uitgangspunt voor preek en gebeden.
“Popmuziek gaat vaak over dezelfde levensvragen als de Bijbel,” constateert hij. “Een nummer van Linkin’ Park, ‘What I’ve Done’, gaat bijvoorbeeld over schuld en vergeving. Toch worden veel mensen bij een uitvaart dieper geraakt door een popsong dan door een psalm. Terwijl psalmen dezelfde gevoelens bezingen: wanhoop, twijfel, maar ook hoop en liefde. Veel mensen weten in hun verdriet wél de weg naar de popmuziek te vinden, maar de kerk staat kennelijk te ver van hen af. Met ‘Power of Pop’ willen we een brug slaan naar de eigentijdse cultuur. Ook om te laten zien dat kerkmensen niet wereldvreemd zijn; dat we over problemen praten die iedereen heeft.”
Veerman beseft dat sommige christenen popmuziek als ‘duivels’ beschouwen. “Maar volgens mij moeten we als kerk wat bescheidener zijn: minder snel oordelen en beter luisteren. Want stel je nou voor dat je via een popnummer met seculieren in gesprek raakt – dat zou toch geweldig zijn?”


© Margaretha Coornstra, i.o.v. Dé Weekkrant , 27-08-2013Geen opmerkingen:

Een reactie posten