maandag 8 juli 2013

Vijftig jaar kunst op Zwaluwenburg


Dit jaar fungeert kasteel Zwaluwenburg precies een halve eeuw als galerie. 
Deze mijlpaal wordt herdacht met de groepsexpositie ‘MensBeeld’.

 
Geertje Slump rangschikt de schilderijen van Joost Lodewijks

door Margaretha Coornstra

Het was de Twentse kunstschilder Berry Brugman, die op het idee kwam. Hij en zijn vrouw Janny de Vries waren bevriend met de toenmalige eigenaren van de Zwaluwenburg, het echtpaar Heusdens-Wiersum. Gezamenlijk besloten ze om een deel van het huis open te stellen als expositieruimte. Vijftig jaar later is het barokke landhuis nog steeds in bezit van de familie Heusdens en wordt er nog elke zomer een kunstexpositie gehouden.   
Geertje Slump is nu 37 jaar verbonden aan de galerie, maar haar eigen geschiedenis met de Zwaluwenburg gaat veel verder terug. In 1941 kwam ze als kleuter op de 18e eeuwse havezathe wonen, doordat haar vader was aangesteld als assistent-beheerder en hovenier. Destijds fungeerde het hoofdgebouw als dependance van de ‘Rekkensche Inrichtingen’. Dit hield in dat er ontspoorde pubermeiden waren gehuisvest, vaak afkomstig uit sociaal-zwakke gezinnen in de Randstad.
Ondanks de problematische achtergrond van deze jongeren bewaart Geertje Slump goede herinneringen aan die tijd. “Die meisjes mogen dan moeilijk opvoedbaar zijn geweest, voor mij als kind waren ze juist erg lief.”
Met evenveel plezier denkt ze terug aan haar tienerjaren, toen de Zwaluwenburg als woonoord diende voor Molukse KNIL-gezinnen: “Fantastische buren! Mijn ouders en ik hoorden er helemaal bij. We hebben samen een mooie tijd gehad.”
Een kleine verwijzing hiernaar komt terug in de huidige expositie: kunstenares Catharina Luhulima portretteerde twee jonge mensen, die de Molukse eilanden Kisak en Saparua vertegenwoordigen.
Onder het motto ‘MensBeeld’ delen tien kunstenaars hun visies in diverse stijlen. Twee van de exposanten zijn inmiddels overleden. Nel Koen van Dokkum-Koen (1934-2012) portretteerde peinzende oude mensen die weemoed of berusting uitstralen, terwijl de litho’s van de Freek van den Berg (1918-2000) juist frivool geklede meisjes uit de jaren zestig  laten zien. Van den Berg was sinds 1981 de levenspartner van Geertje Slump en raakte in die hoedanigheid ook intensief betrokken de samenstelling en opbouw van de Zwaluwenburg-exposities.
Een aparte plaats nemen de doeken van Joost Lodewijks in. De autodidacte schilder lijdt aan schizofrenie en woont al tien jaar in psychiatrisch centrum Zon en Schild te Amersfoort. Hier schildert hij elke dag hetzelfde tafereel: een feeĆ«rieke, hemelsblauwe vrouwenfiguur in een bos. “Ook deze inzending valt onder het thema MensBeeld,” vindt Geertje Slump. “Zowel dit droomachtige meisje van Joost als zijn eigen kwetsbaarheid.”


De kunstexpositie ‘MensBeeld’ is te zien t/m 8 september. Plaats: kasteel Zwaluwenburg (tussen Oldebroek en ’t Harde). Dagelijks geopend van 14.00-17.00 uur, behalve ’s maandags. Info: tel. 0525-681932 of via Facebook (‘Galerie Zwaluwenburg’).

© Margaretha Coornstra i.o.v. De Weekkrant, 11-06-2013 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten