zondag 19 mei 2013

Proosten op succes van tweede VestingvalHet tweede Vestingval blijkt een succes. Vergeleken bij vorig jaar is het bezoekersaantal verdubbeld.

 
Eén van de schilderijen die bezoekers tezamen maakten 
tijdens de Vestingval-opening op 11 mei in de Kloostertuin.
(De gele kattenkop rechts is geschilderd door de auteur van dit blog...)
 
ELBURG – Tien dagen gaan snel voorbij: het tweede Vestingval is alweer afgelopen. Aan het eind van de laatste zaterdagmiddag heerst er een vrolijke drukte in het Museumcafé. Onder de kaarsverlichte gewelven van het middeleeuwse Agnietenklooster proosten tientallen vrijwilligers en kunstenaars op het succes van ‘hun’ Vestingval.
Pim Beetz, voorzitter van de Stichting Vestingval, houdt een spontane redevoering, het glas in de hand. “Als je A bedankt, doe je B tekort, dus ik noem geen namen.” Maar hij prijst wel uitbundig alle medewerkers; zowel de vrijwilligers die uren achtereen als suppoost hebben gefungeerd als diegene die zich beijverden om de deelnemende kunstenaars wegwijs te maken of met zware materialen sjouwden om de exposities en podia op te bouwen.

Tijdens de eerste editie in 2012 ging het Vestingval nog wat voorzichtig van start. Maar een globale schatting leert dat het aantal bezoekers dit jaar is verdubbeld. “En dat ondanks het slechte weer!” benadrukt Nelleke Ponsteen, lid van de werkgroep Artistiek. “Bovendien is het publiek heel divers. Veel bezoekers zijn specifiek op de kunst gericht, maar daarnaast komen er telkens Elburgers binnenlopen, gewoon om even een praatje te maken.”
Op Facebook en in de gastenboeken van het Vestingval lees je allerlei vergenoegd klinkende berichtjes. “Het Vestingval in Elburg bezocht. Moderne kunst in een oud stadje. De moeite waard!” noteert een Zwolse dame. “Bijzonder voor Elburg, bijna alsof er een venster een klein eindje opengaat?” schrijft een inwoonster van Elburg.
En wie de medewerkers opgetogen hoort napraten bij de borrel, moet wel concluderen dat de sfeer uitmuntend is geweest. Een zinspeling van voorzitter Beetz op de derde Vestingval-editie wordt dan ook enthousiast begroet.
Blijkbaar zit de Stichting Vestingval op de goede weg naar haar doelstelling: verbinding leggen tussen heden en verleden, maar ook tussen mensen onderling. Juist de formule van moderne kunst uit heel Nederland, ingebed in de eigen lokale geschiedenis, levert voor iedereen wel een stukje herkenning op.


© Sitos Tekstwerk, mei 2013
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten