zondag 14 april 2013

Elegante komedie bezingt risico’s van rokenOPERA
Il Segreto di Susanna (Ermanno Wolf-ferrari)
Nationale Reisopera (Resident Artists Programme)
Odeon Zwolle, 2/4 2013


 door Margaretha Coornstra


‘Il Segreto di Susanna’ (1909) werd de beroemdste opera van Ermanno Wolf-Ferrari. Het verhaaltje stelt weinig voor, de beeldschone muziek des te meer. Twee jonggehuwde, niet-rokende vegetariërs, welgesteld en dolverliefd, krijgen ruzie omdat de man (Gil, hier: Chiel) constateert dat de kleding van zijn vrouw Susanna naar sigaretten ruikt. Dit wekt argwaan: bedriegt ze hem wellicht met een straffe roker?

Pluspunten zijn het minimalistische, zwart/witte decor (een slaapkamer, waarin het bed later een spectaculaire rol zal spelen) en de sfeerwisseling via het licht: warm, koel, fel, zwoel, tegenlicht, wajang-effecten et cetera.
Bovendien weet regisseur Xander Straat de musici inventief bij de handeling te betrekken, met een droogkomische rol voor pianist Hans Schellevis. Klarinettist Blake Weston en cellist Leonard Besseling spelen in deze kleine bezetting de sterren van de hemel, daarbij Wolf-Ferrari’s lieflijke melodiek en weelderige harmonieën tot in de finesses uitbuitend.
Ook het samenspel met de zangers loopt soepel en synchroon. Vooral Iris van Wijnen weet als de kokette Susanna haar publiek non-stop te boeien met haar gracieuze en rijkgeschakeerde sopraan, haar precieuze toonvorming en haar elegante gebaartjes. Bastiaan Witsenburg kwijt zich kranig van zijn ondankbare taak om zinsneden als ‘...dat veel jonge vrouwen / ook na het trouwen / niet zijn te houen’ toch nog enige sonoriteit mee te geven. 


Want een minpuntje, ja toch, is het Nederlands. Hoe knap Jan Veldman het libretto ook heeft vertaald, hoe glashelder de dictie van beide zangers moge zijn: onze hoekige medeklinkers vormen hardnekkige hindernisjes in de even charmante als hoogwaardige zanglijnen van Wolf-Ferrari, die op Italiaanse de zinsmelodiek zijn geënt. Al moet wel gezegd dat juist door die hoekigheid de boodschap des te directer overkomt: roken is niet alleen ziekmakend, het kan ook je relatie ernstig in gevaar brengen.

 © Margaretha Coornstra i.o.v. de Stentor, 4-4-2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten