woensdag 31 oktober 2012

Het verlies van Geert Wilders
Ditmaal geen artikel van eigen hand, maar de bijdrage van een gastschrijver.
Ludmilla Coornstra (1998) zit in klas 3 van het gymnasium. Als opdracht voor het vak Nederlands moest ze een opiniƫrend stukje schrijven van ongeveer 300 woorden. Ludmilla besloot om een paar gedachten te noteren over het zetelverlies van de PVV bij de landelijke verkiezingen van 12 september 2012. 
door Ludmilla Coornstra

Op 12 september 2012 verloor de PVV 9 zetels: voor het eerst in 6 jaar. Hoe kan dit?
Volgens Wilders zelf komt het door de strijd tussen de PvdA en de VVD. Alle aandacht ging naar hen en om te voorkomen dat de PvdA de grootste partij zou worden, liepen veel PVV-stemmers over naar de VVD. Strategisch stemmen dus. 

Ik denk echter dat zijn ook vijandige opmerkingen over de Islam bij veel mensen niet langer in de smaak vielen. De moslimgemeenschap is immers niet meer weg te denken uit Nederland; zelfs hier op de Veluwe zien we binnen onze (christelijke) school meiden met hoofddoeken rondlopen, die zich verder in niets van de anderen onderscheiden. Verder moeten we niet onderschatten hoeveel autochtone Nederlanders zich intussen tot de Islam hebben bekeerd. 

Wat ook meespeelde is dat verschillende PVV-leden via alle media hun vertrek bekendmaakten.
Hero Brinkman liet Wilders in de steek; hij voelde zich gedwarsboomd in zijn pogingen de PVV democratischer te maken. De aanleiding van zijn vertrek was het zogenaamde “Polenmeldpunt”. Daarmee was voor hem de maat vol.
Ook Wim Kortenoeven en Marcial Hernandez vertrokken uit de PVV. Ze schilderden Wilders af als een dictator binnen zijn partij. Half huilend legden ze uit: 'Geert heeft me in de steek gelaten. (…) Als PVV-Kamerlid ben je alleen maar stemvee.' Volgens hen waren er nog vijf anderen die er zo over dachten.
Nadat ze het conceptverkiezingsprogramma hadden bekeken was hun kritiek niet serieus genomen. Wilders zou zelfs gezegd hebben: “Maak je niet zo druk, de helft van het programma is toch niet uitvoerbaar.” 

Verder zullen ook veel mensen Wilders’ idee om terug te gaan naar de gulden als onmogelijk hebben beschouwd, waardoor zijn geloofwaardigheid sterk daalde.
Kortom: redenen genoeg waarom het gedaan zou zijn met de PVV. Maar daarmee is de onvrede niet verdwenen. Na de PVV zal er wel weer een nieuwe partij komen die naar zondebokken zoekt. Ik ben benieuwd welke bevolkingsgroep dat dan zal worden.

© Ludmilla Coornstra, september 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten