zondag 27 mei 2012

Benefietconcert op kasteel De Vanenburg

Pianiste en re-integratiecoach Karima Matser: 'Door kanker kom je anders in het leven te staan.'
(Foto Cisca Kruijswijk)

door Margaretha Coornstra

PUTTEN – Wie te maken heeft (gehad) met kanker, weet hoe deze ziekte je dagelijks leven compleet kan ontwrichten. Allereerst voor degene die de diagnose krijgt, maar ook voor diens naaste omgeving. Gezondheid, werk, vakantie: niets lijkt meer vanzelf te spreken.
“Je komt heel anders in het leven te staan,” zegt Karima Matser. Van beroep zowel pianist en saxofonist als trainer en coach, heeft ze re-integratie van (ex-)kankerpatiënten als expertise. In die trajecten speelt muziek een ondersteunende rol.
Karima Matser weet waarover ze praat: ze had ooit zelf borstkanker. “En ik heb toen zoveel baat gehad bij ontspanning door middel van muziek. Nu was ik, dankzij mijn conservatoriumopleiding, gelukkig in staat om zelf geschikt repertoire uit te zoeken. Maar ik besefte hoezeer ik dit andere mensen ook zou gunnen.”
Een cd leek de meest praktische oplossing. Matser zocht contact met zorgverzekeraar Ohra, die een open oor had voor haar argumenten.
“Ze waren namelijk op zoek naar een methode om zieke werknemers, na langdurig verzuim, op een positieve manier te benaderen. Je kunt als bedrijf roepen: “Doe maar kalm aan, we redden ons prima!”, maar daarmee geef je aan dat iemand overbodig is. Je kunt ook diegene voorzichtig aanmoedigen: “We begrijpen dat je ziek bent, maar we missen je wel.” Als proef heb ik samen met Ohra 5000 cd’s rondgestuurd, met een uitnodiging voor een gesprek.”


De positieve reacties waren verheugend, maar niet verbazend. Want Matser baseert haar vakfilosofie mede op wetenschappelijk onderzoek. Bijvoorbeeld binnen het Institute for Music & Neurological Function in New York, met als boegbeeld de mediagenieke neuroloog en auteur Oliver Sachs. Bepaalde muziek beïnvloedt de hersengolven zodanig, dat de stress vermindert. Mensen kunnen hun situatie rustiger, meer analyserend beschouwen.
Karima Matser gebruikt hiervoor harmonische klassieke muziek uit de 18de en 19de eeuw, aangevuld met enkele musical-melodieën. Haar bedachtzame, heldere aanslag op de Steinway-vleugel zorgt dat de heilzame trillingen ook via een cd optimaal hun werk doen.
Woensdagochtend 30 mei speelt ze echter live, en wel in de sprookjesachtige ambiance van kasteel De Vanenburg, bij Putten. Dit benefietconcert (de opbrengst gaat gedeeltelijk naar kankeronderzoek) is een samenwerkingsproject met tijdschrift B, uitgave van de Nederlandse Borstkankervereniging. Maar iedereen die zich, op welke wijze ook, betrokken voelt bij het onderwerp kanker is welkom. Om 10 uur is er ontvangst met koffie, thee en gebak; om 11 uur begint het eigenlijke pianorecital. Alle bezoekers ontvangen na afloop de OUNO-cd. Meer informatie: www.ouno.nl
Meer info:www.ouno.nl


© tekst: Margaretha Coornstra, i.o.v. de Stentor, 26-05-2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten