dinsdag 21 december 2010

Noodkreet van Yoba!

N.B. Onderstaande tekst is niet van mijn hand.
Maar ik ken Yoba-Gambia als één van die efficiënte, kleinschalige projecten die steun verdienen, zeker in een tijd waarin het nieuwe kabinet wil bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking.
Vandaar dat ik hiervoor graag jullie aandacht vraag.

Kort gezegd: Yoba verkeert in nood vanwege een forse huurverhoging.
Vóór 5 januari 2011 moet er zo'n 2300 euro op tafel komen..
M.C.
 

"Graag waren we deze brief begonnen met goede berichten, uitdagende plannen, beste wensen en hartelijke dank voor al uw steun en hulp in de afgelopen maanden.
Goede berichten hebben we zeker. De plannen voor 2011 zijn in volle voorbereiding. Voor het nieuwe jaar wensen wij al onze dierbaren het allerbeste. Onze dankbaarheid blijft groot, zeker voor de getrouwe maandsponsors die ons nu al meer dan een jaar steunen.
Overigens zijn we opnieuw op zoek naar sponsors die één of meer van onze jongens voor 1 jaar of langer willen steunen. Zie hiervoor de info op onze - vernieuwde - website Yoba-Gambia.

Helaas. Intussen worden wij plots geconfronteerd met zeer ernstig nieuws. De gevolgen daarvan zijn desastreus voor de Yoba-workshop, het Yoba-project en de toekomst van onze jongens en het meisje Awa. Van het ene op het andere moment staan wij aan de rand van een onbekende afgrond.

Zopas hebben wij gehoord dat de verhuurder van het terrein waar onze workshop is gevestigd, de huurprijs voor 2011 heeft verhoogd met 150 %.
Het hele bedrag moet vooraf betaald worden, op 5 januari 2011.
Wij hebben minder dan 3 weken de tijd om het geld bijeen te krijgen.

Sinds 2006 huurt Omar dit stukje grond van een oude man. In de beginjaren wilde niemand het terrein hebben, maar intussen heeft de Manjai Road zich ontwikkeld tot een gewilde locatie waar banken en kantoren zich vestigen. Onze timmermanswerkplaats is een vreemde eend in de bijt geworden.

Twee jaar geleden kreeg de verhuurder een ongeluk waardoor hij erg verzwakt is. Omar en hij hadden altijd een goed contact, maar nu dringen de kinderen van de man er telkens op aan dat hij meer en meer geld vraagt voor de kavel.
In Gambia bestaat nauwelijks huurbescherming, je mag een huurder niet zomaar ergens uitzetten en dat is het dan. De huur mag wèl ongelimiteerd verhoogd worden, en het volledige bedrag voor één jaar moet aan het begin van dat jaar worden betaald.

Wij hebben een terrein op het nieuwe industriegebied in Tanji en we zouden graag zo snel als mogelijk de hele workshop verhuizen, het liefst vandaag nog. Maar dat is onmogelijk.

Op het nieuwe terrein is nog niets, er zijn geen voorzieningen, geen onderdak, en er is geen omheining. Een stevig hek is een absolute noodzaak om de machines en ook de materialen die we in de afgelopen jaren met zoveel moeite vergaard hebben veilig op te kunnen slaan. Op onze nieuw ingerichte website http://www.yoba-gambia.nl/ vindt u meer informatie over de plannen en de begroting.

Omar heeft overwogen om de hele workshop te sluiten, de machines ergens op te slaan (waar in ‘s hemelsnaam?) en alle jongens weg te sturen.
Helaas – of gelukkig - is dit evenmin een optie voor ons. Wij kunnen niet stoppen. De jongens kunnen en willen wij niet in de steek laten. Zij hebben zich altijd ingezet, en ze rekenen op ons. En waar zouden ze naartoe moeten ?
De machines zijn geankerd in beton en nauwelijks te verwijderen. De kapitaalvernietiging zou enorm zijn, en sommige machines moeten nog worden afbetaald.


Wij komen tot de conclusie dat we geen andere keus hebben dan door te gaan.
Dit betekent dat wij tussen nu en 5 januari 2011 meer dan 2300 euro aan fondsen moeten binnenhalen: (huur workshop = 1800 euro, levensonderhoud jongens = 500 euro)

Zonder uw snelle hulp redden wij het niet.
We vragen iedereen uit ons netwerk, iedereen die het project een warm hart toedraagt om twee extra steentjes bij te dragen en de workshop te redden.
Daar stellen wij ook iets tegenover.
Sinds kort zijn wij begonnen met de productie en verkoop van de Unieke Remanufactured Vintage Yoba-Gambia Sjaal.
Jannie maakt deze sjaals van verschillende stukken stof, in verrassende en unieke samenstelling. Elke sjaal is anders. Elke sjaal is mooi. Elke sjaal is een klein kunstwerkje in patroon en kleur. Wie Jannie kent en weet wat zij met stoffen, patronen en kleuren kan, weet ook dat alleen de allermooiste combinaties goed genoeg zijn.
(Wie Jannie kent, weet ook dat zij zoiets nooit zelf zou opschrijven, dat heeft iemand anders dus voor haar gedaan, n.l. Suuz).

Voor elke donatie van 50 euro kunt u desgewenst één Unieke Remanufactured Sjaal aanvragen. Elke donatie van 100 euro geeft recht op drie Unieke Remanufactured Sjaals.
U kunt kiezen uit sjaals voor dames of heren. Verder blijft het een verrassing wat u ontvangt, want elke sjaal is uniek en de voorraad stofjes die gebruikt wordt wisselt per dag.


Speciaal voor de feestdagen heeft Yoba-Gambia de Verrassingsbon ontworpen. Sjaals die vòòr het einde van het jaar besteld worden, zullen in januari worden geleverd. Met de Verrassingsbon heeft u dan toch een leuk kado voor onder de boom, een dubbele verrassing!

Het contrast tussen onze grimmige, urgente problemen en onze kleurige sjaals kan niet groter zijn.
Toch putten wij hoop uit onze vrolijke producten, onze creativiteit en onze vrienden die belangeloos stofjes leveren en sjaals verspreiden binnen hun families, kennissenkring en zakelijk netwerk.

Doe mee en maak blij! Stuur deze mail door aan iedereen in uw netwerk die iets voor Yoba zou kunnen en willen betekenen.

Wij horen graag van u. We zijn blij met uw belangstelling en met uw hulp.

We zijn te bereiken via Jannie Eisen, telefoon 038 - 465 68 49
Bankrekening Rabobank Zwolle 11.57.82.613

Als u vragen heeft, opmerkingen, ideeën of een plannetje, als u sjaals nodig heeft voor de zangvereniging, de familiereünie of het kerstpakket, neem contact met ons op!

Hartelijke groet,
Jannie Eisen en Omar Jallow"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten