vrijdag 5 september 2008

Sofia is geen tweede keus

Sofia Festival Orchestra ( in plaats van Berliner Philharmoniker) o.l.v. Martin Pantaleev. Solist: Derek Han (piano).

Nee hoor, er hebben niet veel mensen afgehaakt. Dat de wereldberoemde Berliner Symphoniker zich te elfder ure liet vervangen door het veel jongere Sofia Festival Orchestra vormde voor tenminste 550 aanwezigen geen beletsel. Bovendien zijn dirigent, pianist en Beethoven-programma onveranderd gebleven.

De Egmont-ouverture laat meteen doorschemeren dat we eigenlijk niet eens van een ‘tweede keus’ mogen spreken. Na luttele maten al hoor je waar dit Bulgaars ensemble voor staat. Vitaal zinderende orkestklank, spannend dynamisch reliëf. Doorzichtig samenspel, dat het oor laat inzoomen op dieper liggende details. Discreet gearticuleerde soli van de houtblazers. Meeslepende crescendi klinken zo Beethoveniaans als je je maar wensen kunt.

Centraal staat het monumentale Vijfde Pianoconcert, met Derek Han in de hoofdrol. Parelende aanslag, heldere toonvorming, temperamentvolle voordracht. Orkest en dirigent kunnen het goed met hem vinden. Alert volgen ze elk rubato, zingen ze in alle eenvoud met elastisch legato het intieme Adagio mee. Het resultaat is een bijna filmisch aandoende uitvoering – niet in de zin van overdreven theatraal, maar beeldend, schilderend, en dat met soepele doch vaste hand.

Dirigent en orkest kennen elkaar langer dan vandaag, dat is duidelijk. En ook dat dit gezelschap vanaf 1986 nog geen tijd heeft gehad om blasé te raken. Geen gladde perfectie is het wat je hoort, maar betrokkenheid. De Bulgaren zijn als groep opmerkelijk ‘levend’ aanwezig, ze gáán ervoor.

Ook de Zevende Symfonie munt uit in helderheid en vormvastheid, als uit één brok graniet gehouwen. Minutieus wordt de wonderlijke treurmars van het Allegretto tot klinken gebracht, zij het zonder toegevoegd sentiment: noot voor noot bouwt de muziek zélf aan haar magie. Het resultaat is adembenemend.

De Berliner Symphoniker verhinderd? Geen probleem. We hebben evengoed een fantastische avond!

(recensie i.o.v. de Stentor, 2007)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten