maandag 15 oktober 2007

Bibi tussen de lezers

De Elburger Agnietenschool luidde deze Kinderboekenweek al vroeg in. Op 1 oktober betrad niemand minder dan Bibi Dumon Tak het auditorium van de jenaplanschool. De schrijfster van ‘Bibi’s Bijzondere Beestenboek’ (pas bekroond met een Zilveren Griffel) en ‘Laika tussen de sterren’ (Kinderboekenweekgeschenk 2006) droeg voor uit eigen werk.

Dumon Tak (1963) heeft een zevental jeugdboeken op haar naam staan. Allemaal non-fictie, populair-wetenschappelijke lectuur op basisschoolniveau. Maar hoe geestig ze haar bevindingen ook verwoordt, ze verbloemt de realiteit niet. Zo staan lijdensweg en dood van ruimtehondje Laika ondubbelzinnig opgetekend. En wat te denken van het morbide seksleven van de dekenoctopus..?

"Wanneer komt Bibi?” roepen de kinderen ongeduldig. “Mevrouw Bibi Dumon Tak is nu bij de afslag ’t Harde”, corrigeert juf Ellen fijntjes, “dus we moeten nog éven wachten.” Intussen houdt juf Femke het gezelschap bezig met voorlezen uit ‘Bibi’s Bijzondere Beestenboek’.

Zoals het een ster betaamt, arriveert Bibi dus aan de late kant. Of nee, sorry - dit heeft natuurlijk niks te maken met sterrenstatus. Het ging per ongeluk: haar wekker functioneerde niet goed. “Ik heb namelijk een harige wekker thuis”, legt ze uit. ”Een wekker op vier poten. En daar zit dan zo’n rond, koud knopje aan, dat precies om zeven uur tegen je gezicht wordt geduwd.” Maar vandaag moest ze om kwart over zes op. En de harige wekker is onwrikbaar geprogrammeerd op zeven uur. Vandaar.


Er wacht haar een vorstelijk decor. Een kamerscherm met draperieën van rood en goudgeel velours achter een met edelstenen beplakte troon. Toch vereeuwigt de persfotograaf haar liever tussen de kinderen. Nou, ook goed. Knip, flits, wegwezen. En dan gaat mevrouw Dumon Tak er eens lekker voor zitten. Rad kwebbelend, druk gesticulerend. Oude cowboylaarzen onder een spijkerbroek, het haar nonchalant weggestoken.

“Ik had me haar heel anders voorgesteld...” peinst een leerlinge uit de bovenbouw. Anders? “Ja, iets jonger eigenlijk...” Daar zit je dan met je meisjesachtig imago!

Maar jong of niet, het klikt geweldig tussen Bibi en de kinderen. Hun muisstille luisteren onderbreken ze alleen voor enthousiaste reacties. Bibi leest een voorproefje uit haar nieuwste verhaal over hond Bezem. Een echte ‘vuilnisbak’ en met zijn multiculturele stamboom stúkken interessanter dan al die saaie rashonden.

De kinderen hebben ook een verzoeknummer: de Dekenoctopus! Bibi weifelt. Mag dat wel van de juf? Het onthult nogal wat bizarre voortplantingsdetails... Maar deze Kinderboekenweek heeft niet voor niets Geheimen als thema, dus vooruit.

Hoewel deze maandag eigenlijk een vrije dag was, hebben zo’n 50 leerlingen hun lange weekend grif opgeofferd. En een groep trouwe lezers heeft een boek bij zich, om te laten signeren. “Je bent een ster tussen de sterren. Bibi,” staat daar na afloop in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten