maandag 3 september 2007

Varken als waardig schepsel Gods

Première ‘Gods Videotheek’ (Krüs/Achten). Opera Spanga & Magogo Kamerorkest o.l.v. Arjan Tien.

SPANGA – God is een oudere vrouw in een roze mantelpakje. Althans bij librettiste Irma Achten en regisseuse Corina van Eijk. Drie mensbeelden komen aan bod: de mens als kroon op de schepping (volgens apotheker Sofie Vandam), als gelijkwaardig medeschepsel (zegt ethica Hanna Fulca) en als maakbaar mechanisme (meent hartspecialist Leo Fulca).

Thema is de xenotransplantatie: varkens in laboratoria, om de mens van reserve-organen te voorzien.
De streng rooms-katholieke Sofie is tegen: “Is Gods hart een varkenshart?” Ze vermomt zich als terroriste en verstoort een farmaceutisch congres. Politie grijpt in, er vallen schoten – alle drie vinden de dood.
Aan gene zijde wacht hen Josef Kiss, beheerder van Gods Videotheek, en confronteert hen met flashbacks uit hun leven. Dit blijken subtiel belichte filmfragmenten, net als in de ouderwetse cinema door live muziek begeleid.

De belofte van een ‘luchtige’ benadering wordt ingelost via de persiflerende toon. Hond Pavlova (yep, met een knipoog naar de grondlegger van de gedragswetenschappen) springt bijvoorbeeld bij  de opgebaarde Hanna in de kist en lebbert haar dode bazin af.
Toch zijn de personages geen vlakke typetjes, getuige de ambivalente relatie tussen Hanna en Leo. En wat wordt er fantastisch gespeeld en gezongen! Met een glansrol voor Wil van der Meer, in zijn triple-rol als de glibberige Kiss met zijn sardonische grijns, annex organist en priester.

De rustieke ambiance werkt ook mee. Grote tent in drassig weiland. Kruidige mestgeur stijgt op tussen de vloerplanken. De akoestiek is behoorlijk; vanuit de ingegraven orkestbak wordt duidelijk dat sopraan Monique Krüs (Sofie) even goed componeert als zingt.
Rondom de schietpartij zorgt Italiaans-barokkige muziek voor een mafia-sfeertje. Stijgende Sekundgänge versterken het ruzie-duet. Jazzy saxofoonspel onderstreept een toast aan de bar. Gewijde orgelklanken en extatische gospelzang omlijsten de doopplechtigheden van Leo en Hanna als baby - én van vele hartveroverende biggetjes... Want ‘Gods Videotheek’ neemt eenduidig stelling: deze God kiest partij voor de dieren. In de varkenshemel sust ze de biggetjes in slaap.

Opera Spanga , Het Beloofde Varkensland

(i.o.v. Wegener Media, 2007)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten